. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Bromelije

26.02.2010 17:48:39
Bromelije

Bromelije su fascinantne tropske biljke koje potiču iz Južne Amerike. Skoro sve vrste, a ima ih puno ( tilandsia, ananas, guzmania, neoregelia, …), su lake za održavanje i ne iziskuju puno pažnje. Mnoge od njih trebaju, kao npr. tilandsia, drugu biljku na kojoj ce, parazitski, živjeti, i preko koje će se snabdijevati sa vodom i hranom.

Veće bromelije snabdjevaju se vodom kroz lijevak, koji je kod biljke formiran u obliku  rozete. Listovi formiraju tzv. cisternu u koju se, u prirodi skuplja kišnica, koju biljka kasnije koristi. To je, ujedno, i mjesto gdje se tropske ptičice snabdijevaju vodom.U našim stanovma zalijevamo biljku na isti način, tj. tako da lagano usipamo ustajalu vodu između listova.

Bromelije su različito velike. Od ananasa, koji se zbog svog ploda uzgaja na plantažama, do malenih tilandsia, koje uspješno rastu na komadiću drveta.

Bromelije treba zalijevati samo preko lijevka, koji bi, u principu trebao uvijek biti dovoljno napunjen, a zemlja u kojoj bromelija raste se samo malo pošprica.

Bromelija treba svijetlo ili polusjenovito mjesto. Ne direktno sunce. Temperatura ne smije biti niža od 18° C. Mnoge bromelije su u ponudi kod cvjećara kada već puštaju cvijet. Nakon što cvijet odcvjeta bromelija umire. Ukoliko imamo sreću da biljci u međuvremenu izraste novi izdanak, onda ga, kada je upola toliko velik kao matična biljka, pažljivo odvojimo od stare biljke i posadimo.

Latinski naziv: Bromeliaceae


Bromelije
Bromelije

Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum