. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Vodopija/konjogriz/cikorija (FOTO)

05.05.2008 15:52:27


Cichorium intybus L.

Porodica:Cichoriaceae (compositae)
Vrijeme cvjetanja: juli-septembar

Naše bake koristile su cikoriju kao zamjenu za kafu, koja je u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata bila izuzetno skupa. Već više od 200 godina je ime cikorije službeno zaštićeno.
Biljka raste pored puta, na glinastom tlu, na suhim kamenim predjelima. Korijen je duboko u zemlji razgranat, a biljka sa svojim štapičastim grančicama, malim zalenim listovima i kao nebo plavim (ponekad bijelim ili roza) cvjetovima raste u visinu i preko 1 metar.Cvjetovi se otvaraju na suncu i vrlo kratko traju, da bi ubrzo bili zamjenjeni drugima. Može se posaditi u vrtu.Sadi se u proljeće u glinastu vlažnu zemlju. Korijen se može brati tek nakon druge godine.

Osim toga što služi kao zamjena za kafu, njena ljekovitost je poznata još iz vremena Hipokrita. Bere se u julu u punom cvatu, suši na propuhu u hladu.Korijen se vadi iz  zemlje u kasnu jesen, dobro opere,  prepolovi  i osuši.

Kao začin za salatu koriste se mladi listovi u toku aprila i maja.Imaju blago gorkast osvježavajući ukus.

Upotrebljava se kod pomanjkanja apetita, protiv oboljenja jetre i žuči,najbolje zajedno sa drugim ljekovitim biljkama kao što je metvica, kamilica, kičica.Pošto mu je djelovanje slično maslačku preporučuje se mješanje ovih dviju biljaka.Ako se ovom doda još malo metvice,
dobija se mješavina koja je dobra za proljetno, kao i jesensko pročišćavanje jetre i bubrega:
20%  vodopije biljke i korijena,
20%  maslačka biljke i korijena i
10%  listova metvice.
2 čajne kašike ove mješavine preliti sa ¼ l hladne vode, staviti da prokuha i procjediti. Potrebno je 3-6 nedjelja 1-2 puta dnevno piti po jednu šolju ovod čaja. Najbolje djeluje ako se čaj pije bez šećera.        Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum