Najveca arheoloska otkrica XX stoljeca

Mjesto prvenstveno namjenjeno za đake i studente.Izumi, zanimljivosti,školstvo, astronomija itd ...

Najveca arheoloska otkrica XX stoljeca

PostPostao/la Iskra » 24 apr 2002 00:06

Dvadeseto stoljece ostat ce zapamceno po velikom broju fascinantnih arheoloskih otkrica koja su u potpunosti promijenila nasu percepciju proslosti. Na svjetlo dana su izasli nepoznati gradovi i civilizacije, djela izuzetne zanatske i umjetnicke vrijednosti, te astronomski zapisi koji zapanjuju svojom preciznoscu. Uz pomoc nove moderne tehnologije arheolozi su doznati citav niz podataka koji dokazuju da ljudi iz proslosti nisu bili nikakvi divljaci, vec da su u svom pristupu zivotu iskazivali nama nedostupnu sofisticiranost. Uz sve to se i nastanak ljudske vrste pomaknuo se s prijasnjih par stotina tisuca godina na daleku proslost od dva miliona godina. Postalo je jasnim da smo na ovoj planeti bili prisutni puno prije nego sto smo do sada mislili i da su nasoj poznatoj civilizaciji prethodile mnoge nepoznate.
Odabir deset najvecih arheoloskih otkrica dvadesetog stoljeca nije uopce laka stvar. To je isto kao kad pokusate napravizi listu deset najboljih pjesama ili filmova. Svaki izbor nuzno mora biti bar malo subjektivan i nikako ne moze obuhvatiti sve ono sto je vrijedno. Prilikom ovog odabira kao osnovni kriterij posluzila je procjena vaznosti pojedinog otkrica na nivou mijenjanja nacina interpretacije ljudske povijesti. Svako od dolje navedenih otkrica predstavljalo je na svoj osoben nacin neku vrstu revolucije u razumijevanju onoga sto uistinu jesmo. I upravo zbog uspijeh arheologije u dvadeset i prvom stoljecu nece ovisiti o tehnologiji koju ce koristiti nego o prihvacanju jedne drugacije koncepcije svijeta u kojem zivimo.

1. Svitci s Mrtvog mora

U proljece 1947. godine u jednoj spilji pored Mrtvog mora pronadjene su posude u kojima su se nalazili vrlo stari svici. Tek nakon godinu dana postalo je jasno o cemu je uistinu rijec. Starost svitaka je procijenjena na razdoblje od 200. godine prije Krista do 68. godine poslije Krista i sadrzali su najstarije zapise zidovske Biblije. Medju njima je pronadjena i kopija biblijske knjige Izaijine koja je bila starija od svega sto je do tada bilo sacuvano na originalnom hebrejskom. Objavljivanje sadrzaja tih svitaka pratila je velika doza mistificiranja. Neki istrazivaci su inzistirali da ce oni dokazati postojanje i bozansku prirodu Isusovu, dok su vjerovali kako se u njima kriju po krscanstvo opasni sadrzaji koji su izbaceni iz sluzbenih biblijskih verzija. Postepenim obajvljivanjem moglo se doznati da se na svicima osim biblijskih tekstova nalaze i nepoznati "komentari" Biblije, posljednje rijeci pojedinih licnosti, popis rituala, instrukcije za posljednju apokalipticnu bitku, pa cak i popis zakopanih blaga. Vecina tekstova bila je zapisana na heberejskom jeziku, te neki na grckom aramejskom. Svitci s Mrtvog mora jos uvijek nisu u potpunosti istrazeni i njihova tajna ceka da bude rijesena u novom tisucljecu.

2. Tutankamonova grobnica

Engleski arheolog Howard Carter i njegov sponzor lord Carnarvon istrazivli su 1922. godine po egipastkoj Dolini kraljeva. Nisu se ni nadali da ce upravo oni biti prve osobe koje ce u povijesti pronaci grob jednog od egipatskih faraona. Grob na kojeg je naisli pripadao je Tutankamonu, sinu i nasljedniku heretika Eknatona, i bio ispunjen velikom kolicinom zlata. Njihovo otkrice izazvalo je senzaciju sirom svijeta i u kratkom vremenu ih pretvorilo u medijske zvijezde. Stvaranju mita pripomogla je i nesretna smrt lorda Carnarvona koja se povezala s apokrifnom "faraonovom kletvom". Kasnijim istrazivanjem Tutankamonove mumije ustanovljeno je da je ovaj kralj-djecak nenadano umro 1323. godine prije Krista uslijed udarca u glavu. Najvjerojatnije se radilo o uspjesno provedenoj uroti i atentatu. Usprkos velikog blaga koje je pronadjeno u njegovoj grobnici, Tutankamon nije spadao u vaznije egipatske kraljeve. Za vrijeme svog kratkog zivota on jednostavno nije uspio ostaviti neki vazniji upliva, pa je vrlo brzo zaboravljen od onih koji su slijedili iza njega. Ipak, on je vremenom postao nekom vrstom ikone ne samo za egiptologiju, nego i za citavu arheologiju.

3. Kosti koje su uzbudile Ameriku

George McJunkin bio je po svemu vrlo neobican kauboj. Na sedlu njegovog konja zajedno su visili puska i teleskop. U kolovozu 1908. godine jasuci kroz podrucje Novog Meksika uocio je gomilu starih kostiju. Sjahao je s konja i ustanovio da se radi o ostacima drevne vrste bizona koji je bio ubijen od strane ljudi. Pored kostiju jasno su se raspoznavali i ostaci kamenog oruzja koje su pri tome koristili. McJunkin je odmah shvatio da se radi o vrlo vaznom otkricu i odlucio s njime upoznati najpoznatije americke arheologe. U to doba vodeci autoritet na planu istrazivanja americke proslosti bio je Aless Hrdlicka, voditelj Smithsonian instituta, koji je postavio teoriju kako su prastanovnici Amrike zivjeli tamo prije 3000 godina. Kosti koje je pronasao McJunkin bile su stare 10000 godina i nikako se nisu uklapale u njegove procijene, pa je zato ucinio sve kako bi sprijecio javno objavljivanje informacija o ovom epohalnom otkricu. No, u tome mu se suprotstavio arheolog Jesse Figgins i pomogao da istina izadje na vidjelo.

4. Zaboravljena slava grada Ur

C. Leonard Woolley je u razdoblju izmedju 1922. i 1934. godine izazvao veliku pozornost svojim iskopavanjima na podrucju danasnjeg Iraka. On je otkrio stari mezopotamski grad Ur, tradicionalno mjesto boravka biblijskog Abrahama. Uz pomoc velikog broja radnika on je otkopao gotovo 2000 grobova, medju kojima su neki bili izuzetno bogato ukraseni, pa je Woolley odmah pretpostavio da se radi o ostacima kraljevskih grobnica. Medju tim grobovima svojom ljepotom isticao se onaj koji je pripadao kraljici Pu-abi iz ranog dinastickog perioda (2600-2500 godina prije Krista). U njemu su se nalazili ostaci 23 zrtvovana sluge, lira sa zlatnim ornamentima, te razliciti nakit napravljen od zlata, srebra i dragog kamenja. Osim grobova otkrivene su i brojne privatne kuce koje su pokazivale visok nivo zanatske umjesnosti. Citav svijet imao je priliku upoznati se s jednom vrlo razvijenom civilizacijom koja je tisucama godina bila nepoznata.

5. Brodolom kod Uluburuna

Otkrice George Bassa u potpunosti je promijenilo stereotipove arheologije kao znanosti koja se bavi iskapanjima pijeskom zatrpanih starih civilizacija. Pocetkom sezdesetih godina proslog stoljeca on je u jugozapadnoj Turskoj na dnu mora pronasao ostatke potonolug broda iz razdoblja Broncanog doba. Postalo je ociglednim da i morske dubine kriju velik broj informacija koje bi mogle promijeniti poznatu povijest covjecanstva. Na potonulom brodu pronadjene su drvene grede iz tropske Afrike, jantar sa sjevera Europe, broncani mac iz Italije, kameno zezlo iz podrucja Crnom mora, pecat napravljen u Mezopotamiji, skarabeji iz Egipta, keramika i bakar sa Cipra i Grcke, kositar iz Afganistana, te orudje i oruzje s palestinsko sirijske obale. Sve to je dokazivalo kako je u proslosti postojala intenzivna komunikacija medju prostorno udaljenim kulturama.

6. Covjek iz leda

Dva njemacka turista su se u rujnu 1991. godine odlucila popesti na planine koje oznacavaju granicu izmedju Italije i Austrije. Na visini 3210 metara naisli su na zacudan prizor. Iz sante leda ukoceno gledao ih je zaledjeni covjek. Ne samo da mu je tijelo bilo ocuvano, nego je isto takvom stanju bila i njegova odjeca, orudje i oruzje. U pocetku se mislilo da se radi o nekom nestalom turistu, pa je prvo pozvana policija i hitna pomoc. Tek kasnije je postalo jasno o kome se radi i na scenu su stupili arheolozi. Pronadjeni covjek je izmjeren, snimljen rentgenom i temeljito pretrazen. Ustanovljeno je da je star nesto vise od 5000 godina i da je pripadao Kasnom kamenom dobu. Umro je kad je imao cetrdeset godina i po tijelu je imao tragove tetoviranja koji su najvjerojatnije bili u svrhu lijecenja. Odjeca i obuca su mu bili izuzetno kvalitetno napravljeni i prilagodjeni niskim temeperaturama. No, ono sto najvise iznenadjuje je sam njegov izgled i sofisticirani izraz lica koji se nikako ne uklapa u nase ustaljene predodzbe o ljudima kamenog doba.

7. Otkrivene tajne Maja

Generacije znanstvenika cudile su se dostignucima drevnih Maja. Njihove piramide, matematika, astronomija, znanost i umjetnost, bili su svjedocima jedne izuzetno razvijene civilizacije. Najvecu zagonetku je predstavljao njihov jezik, jedini koji je za sobom ostavio pisani zapis iz prekolumbovske Amerike. Godinama se smatralo da se radi o sustavu glifova gdje svaka slicica predstavlja pojedinu rijec ili ideju. No, pokazalo se da su takva razmisljanja potpuno kriva. Pismo Maja bilo je u stvari kombinacija znakova koji su pojedinacno prikazivali konsonante i vokale u svrhu stvaranja rijeci. Revoluciju u desifriranju drevnih rukopisa Maja izazvao je Jurij Knorosov koji je pedesetih godina proslog stoljeca postavio temelje za daljnja istrazivanja. Posto se radilo o ruskom arheologu bilo je potrebno dosta vremena da njegova otkrica budu priznata od snobovskih arheoloskih krugova na Zapadu. Danas mozemo ustvrditi da je otprilike 80 posto zapisa Maja moguce desifrirati, a pri tome gotovo citav sustav pisanja.

8. Porodica koja je otkrila porijeklo ljudi

Tradicija porodice Leakey je da se svi njezini clanovi bave arheologijom. Predanim radom razlicitih generaciji oni su napravili najveci pomak u razumijevanju porijekla ljudske vrste na Zemlji. Oduvijek su svi fosilni ostaci ljudske prapovijesti dolazili su iz Europe i Azije, dok se Afrika smatrala beznacajnom za ljudsku evoluciju. No, u lipnju 1959. godine dogodio se veliki preokret. Mary Leakey naisla je kopajuci na vrlo zanimljivu kost. Pazljivo je uklonila pijesak i ustanovila da se radi o humanoidnom zubu. Zajedno s ostalim clanovima porodice nastavila je kopati dalje i uskoro su pronasli stotine dijelova pracovjeka kojeg su nazvali Zinjantropus. Objavili su da se radi o najstarijem "covjeku na svijetu" i datirali njegovu starost na otprilike 600 000 godina. No, pravo iznenadjenje je tek slijedilo. Uporabom moderne tehnologije ustanovljena je starost od 1,75 miliona godina. Citavo ljudsko porijeklo se preokrenulo, a Afrika je postala koljevkom covjecanstva.

9. Umjetnici iz Lascauxa

Pas sedamnaestogodisnjeg Marcela Ravidata je lovio zeca i dosao nanjusio rupu na brdu Lascaux. Tako zapocinje uvod u jedno od najvecih areholoskih otkrica uopce. U spilji koja je tada otkrivena nalazili su se crtezi stari vise od 17 000 godina, crtezi koji su iz temelja promijenili promisljanje o proslosti. Po prvi put imali smo priliku vidjeti fascinantne prikaze ogromnih bikova i konja koji su ocaravali svojom anatomskom preciznoscu. Vjesto izvedene linije bile su ispunjene bojama, dok su sjenke svemu davale osjecaj dubine. Na nekim crtezima mogli su se primjetiti i naznake impresionistickih tonova. Ukupno je pronadjeno sest "galerija" ukrasenih sa 600 slika i skoro 1500 rezbarija. Za taj poduhvat bilo je sigurno potrebno vise drvenih umjetnika koji su prilikom slikanja morali koristiti i ljestve. Sama spilja nije sluzila kao mjesto stanovanja, vec je prije svega imala ritualni karakter. Najnovija istrazivanja pokazuju da medju crtezima u Lascauxu postoje i oni s nedvosmislenom astronomsko-astroloskom simbolikom, sto dodatno potvrdjuje nase kompletno neznanje o znanjima koja su posjedovali ljudi u dalekoj proslosti.

10. Kineski nijemi vojnici iz groba

Sedamdesetih godina arheoloski nalazi u Kini zapanjili su sve televizijske gledatelje koji su mogli na ekranima vidjeti vojsku od 8000 vojnika napravljenih od terakote. Svi oni bili su postavljeni u grobu prvog vladara Kine Qin Shihuanga koji je umro izmedju 221. i 210. godine prije Krista. Svaka od tih figura predstavljala je unikatni umjetnicki rad i odlikovala se individualnim karakteristikama. Vojnici su stajali u 11 redova i zauzimali prostor veci od 200 metara. Kasnije se pokazalo da je tih 8000 nijemih vojnika samo dio citavog grada koji je podignut kao posmrtna pratnja umrlom vladaru. Pronadjene su jos i prostorije s figurama konjanika, razlicitim zivotinjama, te kraljevskom kocijom. Kasnije je otkrivena i impoznatna piramida koja je u sebi sadrzavala kraljevski grob u kojem su osim kralja bile zive sahranjene i njegove konkubine koje mu nisu rodile djecu.


***********************
Avatar
Iskra
Moderator
 
Postovi: 2520
Pridružen/a: 26 sep 2001 19:17

PostPostao/la Humboldt » 29 apr 2002 19:51

Draga Dust, hvala ti na ovom izuzetnom pregledu/podsjetniku!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Smijem ja sve sto dolikuje covjeku
Ko smije vise od toga nije covjek."
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Humboldt
Senior
 
Postovi: 1882
Pridružen/a: 12 okt 2001 14:44
Lokacija: Nedodjija

PostPostao/la Iskra » 05 maj 2002 02:16

Super da ti se dopao tekst Humb :-)

Evo jos jedan interesantan prilog od istog autora kojeg sada mogu uz njegovu dozvolu i potpisati.


Tko je ubio covjeka iz leda?

Izgleda da su znanstvenici dosli do konacnog rjesenja velike tajne koja je zadnjih deset godina uzbudjivala sve ljubitelje arheologije. Mumija zaledjenog covjeka stara 5300 godina na nekoliko je sati odmrznuta, kako bi se uzeli uzorci za daljnja ispitivanja i nacinila testiranja njezinih organa. Pri tome je pronadjena ubodna rana od strelice u podrucju ramena koja je najvjerojatnije uzrokovala smrt. Otzi, kako su svi odmilja nazvali mumiju po mjestu gdje je pronadjena 1991. godine, bjezao je pred nepoznatim progoniteljima i bio pogodjen strelicom. Rana nije bila smrtonosna, pa se on jos nekoliko sati skrivao, nakon cega je klonuo i konacno se smrznuo uslijed izuzetno niske temperature. Time je pala u vodu prijasnja pretpostavka o tome kako je Otzi loveci neku divljac zalutao i ne pronasavsi put kuci smrznuo se u planinama. Izgleda de se uistinu radilo o lovu, no Otzi pri tome nije bio lovac nego progonjena lovina.
Prema nalazima znastvenika spomenuti dogadjaj se odigrao krajem jeseni. Iznenadne oluje zahvatile su Alpe. Otzi, onako nizak i zdepast, trcao je panicno trazeci utociste pred nepoznatim neprijateljima koji su ga istjerali prije nekoliko tjedana s njegovih polja. To protjerivanje ocigledno je bilo brutalno jer su Otzijeva rebra bila polomljena i otezavala mu disanje. Isprebijan i ustrasen pokusavao je zamesti svoj trag i lutao po nepristupacnom krajoliku. No, sve mu je bilo uzalud. Neprijatelji su ga sustigli i pogodili ga strelicom u rame. Otzi je nastavio trcati i nakon nekog vremena se sakrio ispod jedne kamenite uzvisine. Legao je ispod velike stijene i tamo umro trpeci snazne bolove i hladnocu. Izgleda da je odmah nakon njegove smrti poceo padati snijeg koji ga je prekrio i sacuvao njegovo tijelo od gladnih zivotinja. Pokriven snijegom i smrznut u ledenjaku cekao je tisucama godine kako bi svijetu obzanio svoju tuznu pricu.
Nakon vise od 5000 godina Alpe je zahvatilo izuzetno toplo ljeto koje je poprilicno otopilo led. Dvoje njemackih turista iskoristilo je jedan u nizu lijepih dana i odlucilo se na dugu planinsku setnju. Popevsi se na visinu 3210 metara razgledavali su granicno podrucje Italije i Austrije negdje izmedju Juznog Tirola i Bolzana. Potpuno neocekivano paznju ime je privukao ledenjak u kojem su se nazirale ljudske konture. Priblizili su se i vidjeli da je ta osoba potpuno odjevena i da uz sebe ima i razlicito oruzje i alat. Tijelo je bilo toliko ocuvano da su pomislili kako je vjerojatno radi o nekom stradalom planinaru. Iz tog razloga su odmah pozvali austrijsku policiju i spasilacke ekipe koje su pri dolasku pocele s oslobadjanjem tijela od leda. Niti policija nije bila svjena o kako vrijednom se nalazu radi, pa je tom prilikom Otzijevo tijelo dozivjelo odredjena ostecenja. Tek nakon vremena svima je postalo jasno da se ne radi o nikakvom zalutalom planinaru, vec da je nepoznati stradalnik pripada dalekoj proslosti.
Arheolozi su ucinili sve kako bi odrzali Otzija u zamrznutom stanju i sprijecili njegovo raspadanje. Citav svijet je doznao o kako se znacajnom nalazu radi, a gomile znanstvenika bacile su se na posao. Otzija su izmjerili sa svih strana, stavili pod rentgen i mikroskope, uzeli mu uzorke s citavog tijela. Pet razlicith laboratorija upustilo se u datiranje njegove starosti. Nakon dugih ispitivanja svi su se konacno slozili da je covjek iz leda umro prije 5100 do 5300 godina. U vrijeme svoje smrti bio je visok 160,5 cm i star otprilike 40 godina. Na sebi je imao kvalitetno napravljenu odjecu koja se sastojala od tri sloja koze podstavljenih travom kako bi bolje podnosio hladnocu. Na nogama je nosio masivne cipele, a bi je i opasan jakim pojasom oko struka. Glavu je prekrio kapom napravljenom od medvjedjeg krzna. Otzi je bio i naoruzan. Uz sebe je nosio dugacki luk i tobolac pun strelica, bakrenu sjekiru i bodez. Osim oruzja posjedovao je i citav niz dodatnih alata, te dvije futrole od kore drveta ispunjene ugljenom.
Ispitivanjem Otzijevog tijela utvrdjeno je da je njegova koza bila ukrasena zanimljivim tetovazama. Na zapescu lijeve ruke nalazile su mu se dvije paralelne trake, a na podrucju ledja, desnog koljena i gleznjeva razne kombinacije linija i krizeva. Ocigledno je da se ovdje nije radilo o nikakvim dekorativnim tetovazama, jer su se one nalazile na podrucju inace prekrivenim odjecom. Gotovo identicne tetovaze pronadjene su i na mumijama pronadjenim u Sibiru i Juznoj Americi, pa se ocigledno radilo o simbolima koji su tim ljudima imali izuzetno vazno znacenje. Moguce je da su ti simboli igrali neku vrstu zastitnog mehanizma koji je ljudim tog vremena omogucavao zdravlje i prosperitet. Grupa austrijskih znanstvenika sa Sveucilista u Grazu postavila je teoriju po kojoj su te tetovaze povezane s tradicionalanim akupukturnim tockama. U prilog takvoj teoriji ide i misljenja vodecih strucnjaka za akupunkturu koji su potvrdili da se cak devet tetovaza podudara s tradicionalnim akupukturnim tockama kineske medicine.
U slucaju da su tetovaze Otzija, covjeka iz leda, ustinu oznake za akupukturne tocke, to bi pomaklo prvu uporabu akupunkture unutar Europe za punih 2000 godina i pri tome otvorilo citav niz pitanja na koja je vrlo tesko dati zadovoljavajuce odgovore. Nevjerojatno je da se isto znanje o akupunkturi istovremeno primjenjivalo na tako medjusobno udaljenim lokacijama kao sto su Sibir, Europa, Kina i Juzna Amerika. Rjesenje za tu zagonetku pruzaju dvije teorije. Po jednoj od njih je i u to drevno doba postojala komunikacija medju svim postojecim kulturama, pa su se i dijelila i razlicita znanja. Druga teorija polazi od toga da je u davnoj proslosti naseg planeta postojala jedna razvijena civilizacija koja je nestala u velikoj globalnoj kataklizmi. Ova terija nije strogo znanstvena i ulazi u podrucje ezoterije. Svima su nam poznate razlicite zabiljeske koje se pozivaju na propast Atlantide i njezina visoka znanstvena postignuca. Nakon nestanka Atlantide jedan dio prezivjelih sacuvao je postojeca znanja i prenio ih kasnije novim po svemu primitivnijim civilizacijama.
Nova arheoloska otkrica u mnogo cemu mijenjaju povijest ovog svijeta na koju smo do sada navikli, a drevne civilizacije prestaju biti u svemu podredjene ovoj nasoj. Na sve strane pronalaze se potvrde o visokom nivou znanja kojim su baratali ljudi iz proslosti. U spiljama se otkrivaju mape zvjezdanog neba, egipatske piramide svojim polozajem slijede logiku odredjenih zvijezdja, Vucedolci postaju pasionirani promatraci nebeskih promjena. U tom kontekstu i Otzi, covjek iz leda, sa svojim tajanstvenim tetovazama pokazuje da porijeklo tetovaza nikako nije imalo samo dekorativni karakter. Svijet drevnih ljudi bio je sav ispunjen smislom, pa se zbog toga velika paznja pridavala i najmanjim detaljima. Uz to kljuc za razumijevanje citavog postojanja trazio se na nebu. Polozaji zvijezda i planeta otkrivali su tim nasim davnim precima odgovore na najvaznija zivotna pitanja. Tadasnji astronomi pazljivo su biljezili sva nebeska dogadjanja i biljezili ih po hramovima, posudama, spiljama, svugdje gdje je to bilo potrebno. Nebeski simboli biljezili su se u svrhu zastite i po tijelima samih ljudi, pa tu lako pronalazimo i zacetke akupunkture. Astronomija religija, umjetnost i znanost bile su tada neraskidivo povezane i tvorile zajednicki sustav znanja. A posto je ovo nebo nad nasim glavama uvijek isto za sve, nije nimalo cudno sto su do istih simbola dosle tako udaljene kulture kao sto su ona kineska, sibirska ili juznoamericka. Radilo se, naime, o jedinstvenim principima koji su se svugdje postivali.
Sve one koji su vidjeli Otzijevu mumiju zaprepastio je izraz njegovog lica. Onako pazljivo odjeven i opremljen brojnim alatima on je neodoljivo podsjecao na nekog modernog covjeka. Cak je i policajcima trebalo dosta vremena dok su odustali svog uvjerenja kako iz leda izvlace tijelo stradalog planinara. Radilo se ocigledno o covjeku ciji je um funkcionirao na daleko visem nivou nego sto se to moglo pretpostaviti s ove nase pozicije. Kompjuterska rekonstrukcija njegovog lica otkrila nam je covjeka koji bi se bez ikakvih problema mogao naci na ulici bilo kojeg modernog gradica u Alpama. Cak i njegovo tetovirano tijelo danas vise ne bi izazivalo neku posebnu paznju, dapace sasvim bi se uklopilo u postojece modne trendove. Ipak taj inteligentni i po svemu sudeci miroljubivi stanovnik alpskih nizina bio je brutalno ubijen. Nakon nesto vise od 5000 godina suocavamo se s ubojstvom iz davne proslosti. Simpaticnog Otzija nisu od smrti uspjele zastiti sve njegove tetovaze. Snaga simbola po tko zna koji put je morala ustupiti pred ljudskom destruktivnoscu. Tko ga je premlatio a nakon toga i ubio? Odgovor na to pitanje ce ostati tajnom. Osoba koja je to ucinila po svojim karakteristikama je zasigurno pripadala drugacijem tipu ljudi i potvrdjivala svojom egzistencijom staru pricu u vjecno prisutnom sukobu dobra i zla.

Igor Ognjenovic

***********************
Avatar
Iskra
Moderator
 
Postovi: 2520
Pridružen/a: 26 sep 2001 19:17

PostPostao/la pulsar » 06 maj 2002 22:45

Sjecam se jedne emisije na nekoj televiziji u kojoj je gostovao taj turista koji je otkrio Oetzi-a. Rijec je bila o nadokandi pronalazacima veoma vrijednih istorijskih predmeta. Koliko se sjecam pronalazac dobija 20% od vrijednosti predmeta. Tada je covjek koji je otkrio Oetzia u suzama pitao koliko kosta jedan les?

Hajde da iskoristim ovo javlajnje jos da obecam prijateljima nauke da cu "zloupotrijebiti" novu veoma vaznu funkciju time sto cu vas zasuti novim otkricima iz nauke ali mozda i manje poznatim starinama ( arapskih nauicnike na primjer... moze?)


----
Mi imamo svoju licnost.
Kakav dar!
Avatar
pulsar
Veteran
 
Postovi: 8575
Pridružen/a: 13 nov 2001 17:32
Lokacija: SFRJ

PostPostao/la Scorpio » 07 maj 2002 21:28

A ja da iskoristim ovu temu i da pulsaru cestitam na novoj funkciji.

Zasluzeno dobijeno.

Nadam se da ces probuditi i civilnog inzinjera raketnih motora, koji je po svemu sudeci u dubokom snu.
Scorpio
Veteran
 
Postovi: 10054
Pridružen/a: 27 sep 2001 21:15

PostPostao/la pulsar » 08 maj 2002 17:10

A ja mislio umjesto raketnih motora da malo stavim na podforum pedagogije. :-)

U stvari, ovo mislim ozbiljno. Ovdje ima dosta roditelja, pa je pitanje obrazovanja uvijek aktuelno i vjerovatno interesantnije od kosmoloskih teorija, zakrivljenosti ( s oprostenjem) vremena i prostora, Einsteina, skrivene materije i energije.

Sve u svemu, da se vratim na temu ovog topica, ko zna sta ce nam priroda sutra otriti u svojoj neprekidnoj igri skrivalica, kao sto nam je otkrila Oetzia?

----
Mi imamo svoju licnost.
Kakav dar!
Avatar
pulsar
Veteran
 
Postovi: 8575
Pridružen/a: 13 nov 2001 17:32
Lokacija: SFRJ

PostPostao/la Dea » 10 maj 2002 14:37

Pulsar, sve najbolje ti zelim kao novom moderatoru Nauke i obrazovanja!
Avatar
Dea
Veteran
 
Postovi: 3811
Pridružen/a: 27 sep 2001 13:26
Lokacija: trailer by the sea

PostPostao/la Scorpio » 10 maj 2002 19:44

Pulsar, mislio sam da ce se taj drugi moderator prenuti kad ovo procita, ali on je izgleda dublje u sno od Oetzia.

Inace mislim da si u pravu, ali nekako ZC i ovaj podforum za sad odgovara temama iz pedagogije.

Sto se tice same teme, mislim da velika otkrica predstoje poboljsanjem tehnologije za ispitivanje na velikim dubinama i pod velikim pritiskom, a takodje i arheologija se osavremenjuje u posljednje vrijeme, tako da je za svasta ocekivati.
Scorpio
Veteran
 
Postovi: 10054
Pridružen/a: 27 sep 2001 21:15

PostPostao/la pulsar » 10 maj 2002 20:50

Hvala... za sad cu pokusati prenijeti na forum najnovije vijesti iz nauke koje mi dnevno stizu kao e-mail posta od raznih naucnih casopisa. Naravno ne sve, ali neke interesantne stvari. Moguce je da cu ubaciti i malkice spekulativnih teorija. E, da sam ja nekad davno, kad sam bio mlad i radoznao, imao internet?!----
Mi imamo svoju licnost.
Kakav dar!
Avatar
pulsar
Veteran
 
Postovi: 8575
Pridružen/a: 13 nov 2001 17:32
Lokacija: SFRJ

PostPostao/la Iskra » 13 maj 2002 03:04

Cestitamo Cestitamo!

*Muko moja predji na drugoga UH! :-)

***********************
Avatar
Iskra
Moderator
 
Postovi: 2520
Pridružen/a: 26 sep 2001 19:17

PostPostao/la atko » 13 maj 2002 08:57

Eeeee s pravom me prozivate, vaki sam naki sam

Pulsar dobro dosao, u glavnom ja sam ljencuga, pa ces ti biti glavni moderator ovdje

Dust pobjegla tarlalalala
atko
Veteran
 
Postovi: 2200
Pridružen/a: 12 okt 2001 22:46
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

PostPostao/la pulsar » 13 maj 2002 13:06

Atko, priznaj sta si cinio Dust pa je morala pobjeci.

----
Mi imamo svoju licnost.
Kakav dar!
Avatar
pulsar
Veteran
 
Postovi: 8575
Pridružen/a: 13 nov 2001 17:32
Lokacija: SFRJ

PostPostao/la Scorpio » 13 maj 2002 19:57

Citajuci Pulsarevu auto-biografiju, ne mogu da ne primjetim da sad kad je u drustvu jednog ovakvog civilnog inzinjera mozda i od njega bude kosmonaut jednog dana.

ps. Tek sad sam skontao da sam negdje procitao o jos jednom inzinjeru u 7-mom razredu osnovne.
Scorpio
Veteran
 
Postovi: 10054
Pridružen/a: 27 sep 2001 21:15

PostPostao/la pulsar » 13 maj 2002 20:22

A gdje si procit"o moju autobiografiju? Aaaa! Sjetoio sam se, na mojoj stranici... da znas da mi je to uvijek bila zelja. I jos uvijek je. Nadao sam se da ce me bar oteti vanzemaljci ako nikako drugacije.

----
Mi imamo svoju licnost.
Kakav dar!
Avatar
pulsar
Veteran
 
Postovi: 8575
Pridružen/a: 13 nov 2001 17:32
Lokacija: SFRJ

PostPostao/la atko » 15 maj 2002 01:27

Pulsar u kojem smijeru bi da letis-samo reci
Odmah pravimo raketu
A prilikom putovanja Scorpi ce u masinskom dijelu biti zaduzen da lozi ugalj
atko
Veteran
 
Postovi: 2200
Pridružen/a: 12 okt 2001 22:46
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

PostPostao/la Scorpio » 18 maj 2002 02:28

Quote:Pulsar u kojem smijeru bi da letis-samo reci
Odmah pravimo raketu
A prilikom putovanja Scorpi ce u masinskom dijelu biti zaduzen da lozi ugaljNapisano od strane atko dana May 15 2002 u 00:27:14

Tesko nama radnoj klasi (koja eto loazi ugalj s lopatam ko u Alije Sirotanovica) kad su se drugovi iz prve klase ovako izvalili.E majko sto nisam kosmonaut.
Scorpio
Veteran
 
Postovi: 10054
Pridružen/a: 27 sep 2001 21:15

PostPostao/la pulsar » 21 maj 2002 16:01

A ja sam ovih dana crncio gore nego Sirotanovic. Zato sam bio odsutan. :-)
Avatar
pulsar
Veteran
 
Postovi: 8575
Pridružen/a: 13 nov 2001 17:32
Lokacija: SFRJ

PostPostao/la Iskra » 21 maj 2002 16:56

A ja se zabrinula vec da i ti ne pobjeze sa naukePrije tamo nego `vamo!
Atko, odmara li se kod tebe? Spremaj faMfare i crveni tepih !

***********************
Avatar
Iskra
Moderator
 
Postovi: 2520
Pridružen/a: 26 sep 2001 19:17

PostPostao/la Humboldt » 22 maj 2002 18:04

Hej, pjesnicki naucenjace, od srca Ti cestitam na novoj funkciji - ako je do cestitanja (znam da Ti izvan svega cijenis ljudsku skromnost), mada je i ovakav vid javne HVALE dobrodosao svakoj ljudskoj dusi. Ja sam Ti u ovo vrijeme opravdano odsutan, tako da nisam, iskreno receno, niti stigao da zavirim na ovaj dio foruma, a na ostale se javljam "sporadicno"!!! Jah... Teska vremena. prijatelju moj!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Smijem ja sve sto dolikuje covjeku
Ko smije vise od toga nije covjek."
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Humboldt
Senior
 
Postovi: 1882
Pridružen/a: 12 okt 2001 14:44
Lokacija: Nedodjija


Natrag na Nauka i obrazovanje

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.