Doboj - 1992-1995, zlocin i kazna

Kutak za Dobojlije da ne zaborave, i sve druge da upoznaju i osjete.

Doboj - 1992-1995, zlocin i kazna

PostPostao/la Malena » 24 apr 2002 12:35

DOBOJ

Za one koji nemaju dobre zivce preporucila bih da ovo ne citaju, a ja postiram u ime svih onih koji su propatili i koji nisu vise s nama, smatram da ne zasluzuju zaborav.

Slijede imena i mjesta, imena koja neke dobojlije nece nikada zaboraviti - mjesta kojih ce se sjecati samo po zlu.


Zatvor u Osnovnoj skoli

U Doboju su bile tri osnovne skole: OS "Sutjeska", OS "Narodni heroji" i OS "Jovan Jovanovic". Nakon maja 1992. g. srpske agresorske snage pretvorile su jednu od osnovnih skola u zenski zatvor. Nekoliko stotina Bosnjakinja bilo je sabijeno u jednoj sali. Pripadnici srpskih oruzanih jedinica su ih sistematski silovali, prebijali, pljuvali, urinirali po njima i na razne druge - gnusne nacine ponizavali. Prema Helsinki Watchu, za ove su zlocine najodgovorniji NIKOLA JORGIC zvani JORGA OD DOBOJA, DR. OBRAD FILIPOVIC, DR. MIODRAG JOLDIC, stomatolog i drugi. NADA NIKOLIC, bivsi trgovac u varazdinskoj "Koki", bila je upraviteljica ovog logora - bordela. Ona je saucesniik u mnogim sadistickim ubistvima Bosnjakinja, medju kojima jeugledne i neustrasive Dobojke Sejde Hidic, koju su srpski zlocinci zaklali, jer se energicno oduprla njihovom bescascu. Inace, kroz ovaj kazamat proslo je 1.400 zatocenica.


Srednjoskolski centar "Djuro Pucar - Stari"

U njemu je bilo zatoceno oko 1.400 Bosnjaka. Prema izvjestaju Human Rights Watcha - Helsinki, potkazivacica MIRJANA SAINOVIC, Srpkinja iz Doboja, inace profesorica SH u istom skolskom centru, je u ovaj konc-logor dovodila vojnike "vrs", radi silovanja zatocenih Bosnjakinja.


18.3 Vojna kasarna "4. juli"

Ova kasarna, locirana u naselju Miljkovac, pretvorena je u muciliste Bosnjaka iz Doboja i okolice. Komandant srpskih agresorskih snaga u Doboju bio je major MIODRAG STANKOVIC, scenarist okupacije grada, dok su glavni zlikovci u gradu bili DJOKO LAVRNIC, vlasnik cafea "Zorz" i bivsi jugoslovenski rukometni reprezentativac, nosilac zlatne medalje iz Minhena 1972. i SLOBODAN KARAGIC, vlasnik cafea "Tango", koji je megafonom pozivao Bosnjake na predaju oruzja, nazivajuci ih "islamskim fundamentalistima". Karagic je predvodio pljackaske grupe koje su harale Dobojem i inicijator je odvodjenja Bosnjaka u koncentracione logore u vojnim kasarnama Miljkovac i Bare. Sud u Njemackoj osudio je na dozivotnu robiju bosanskog Srbina NIKOLU JORGICA - JORGU (1964.), cija je krivica tokom sudjenja dokazana a odnosi se na 11 slucajeva ucestvovanja u genocidu te 30 ubistava, napada i silovanja. "Osudjeni je mucio i ubijao ljude po svojoj volji", izjavio je sudija Guenter Krantz na sudjenju ovom ratnom zlocincu. U Doboju, za vrijeme agresije na BiH, djelovale su tri zloglasne grupe cetnika, koje su bile pod neposrednom kontrolom srpske "drzavne bezbjednosti", a to su: JORGA i njegova grupa, PREDRAG KUJUNDZIC - PREDO ("PREDINI VUKOVI") i SLOBODAN KARAGIC - KARAGA sa svojom grupom. Za razliku od "Crvenih beretki" koje su bile oruzana formacija sa podrucja Srbije, spomenute tri grupe su se sastojale od domacih - bosanskih Srba. Jorgic je tokom maja 1992. vrsio kontrolu lica na jednom podvoznjaku u Doboju. ( Most na Spreci . Tom prilikom je uhapsio 21 Bosnjaka i sa svojom grupom ih izlozio maltretiranju. Potom ih je odveo u kasarnu "4. juli", koja je bila svojevrsni konc-logor. Tri dana kasnije preuzeo je od vojske osam Bosnjaka i transportirao ih u Centralni zatvor u Doboju. Tu, na zatvorskoj garazi, naredio je da ih se tuce zeljeznim sipkama i bokserima. Pet dana kasnije napadnuto je selo Grapska, gdje je izvrsen pokolj nad Bosnjacima. I Jorgina grupa je u tom zlocinu imala udjela. Prezivjelih 300-400 Bosnjaka je odvedeno u selo Kostajnicu, gdje je rodjen Jorga, u tamosnju Osnovnu skolu, a potom u kasarnu na Barama. U septembru 1992. g. Jorga je "branio" jednog Bosnjaka od strazara u Centralnom zatvoru. Onda mu je on licno stavio kantu na glavu i udarao ga gredom po glavi dok ga nije ubio. Objekti u kojima je Jorga vrsio monstruozne zlocine najcesce su bili: diskoteka "Perco", Fabrika "Bosanka", kasarna "4. juli", kasarna na Barama, Centralni zatvor u gradu, te Srednjoskolski centar u tom grad.


Vojni magacin na Barama

Razlicite srpske oruzane formacije su u ovu kasarnu deportirali Bosnjake. I u ovom konc-logoru agresor je vrsio najbrutalnija mucenja zatocenih Bosnjaka. Prvi su ta mucenja osjetili pripadnici rezervnog sastava Ministarstva unutrasnjih poslova R BiH koji su odvedeni u ovaj zatvor, a njihova daljnja sudbina bila je neizvjesna 18.5 Stadion FK "Sloga" Ovdje je bilo zatoceno oko 4.000 Bosnjaka. Naime, odmah po okupiranju Doboja pocela je golgota bosnjackog stanovnistva u gradskim naseljima, gdje su cinili apsolutnu vecinu: Carsiji, Donjoj Mahali, Orasju, Planama i Miljkovcu. Muskarci su bili odvodjeni u improvizirane konc-logore, od kojih je najveci bio onaj na stadionu FK "Sloga". Zapovjednik ovog logora je bio ratni zlocinac RADIVOJE RADJA. U bolnici u Doboju srpske agresorske vlasti su na celo postavile dr. JOLDICA, dobojskog Mengelea, koji je odmah otpustio sve lijecnike - Bosnjake i Hrvate.


Zeljeznicka stanica u Doboju

Posto je zeljeznicki promet bio obustavljen, cetnicima su masivne zgrade dobojskog cvorista posluzile kao idealni sabirni konc-logori za nesrpsko stanovnistvo.


Bukovacke Civcije

Ovo bogato i rodno bosnjacko selo srpske agresorske snage okupirale su 4. maja 1992. godine. Istoga dana u njemu su pocinile genocid nad Bosnjacima, a njihovu imovinu opljackali ili zapalili. Mlade muskarce odveli su u dobojske kazamate, a svi ostali mjestani ostavljeni su u tom konc-logoru kao lovina za odstrijel: ubijaju ih po svom izboru, muce i siluju koga oni hoce.


Disco na uscu Usore u Bosnu

Ovaj cafe i diskoteka, vlasnistvo KASIMA PERCE bio je "prolazni" koncentracioni logor u kome su bili zatoceni Bosnjaci iz Civcija, Grapske i drugih okupiranih dobojskih sela. Srpski zlocinci su od ovih zatocenika pravili radne vodove za zakopavanje mrtvih, kopanje rovova na linijama fronta, berbu, kopanje uglja u Stanovima, sjecu drva na Preslici i sl. Zatvoreni iz ovog logora su bili koristeni ko zivi stit u Augustu 1992 godine.Vojni limeni hangari pored tvornice "Bosanka" na Usori

U njima su bili zatoceni Bosnjaci iz Doboja i okolice, zatim Modrice, Dervente, pa cak i iz Hercegovine. Mnogi Bosnjaci iz Grapske i Ccivccija proveli su u ovom kazamatu vise od 8 mjeseci. Na Putnikovu brdu 50 zatocenika iz ovog logora je bilo istureno kao zivi stit. Njih 14 je tom prilikom poginulo, a zakopani su u dvije zajednicke grobnice na Usori, u naselju Vila. Ekshumacija izvrsena od strane Komisije za nestale osobe te ureda Haskog Tribunala u Augustu 2000. godine. MIRKO UBIPARIPOVIC, prema izvjestaju Human Rights Watcha iz Helsinkija, iz kuca i sa ulica u Doboju zarobljavao je nesrpsko stanovnistvo i odvodio ih u konc-logor, smjesten u hangaru, blizu fabrike "Bosanka" u Usori, gdje su bili izlozeni brutalnim batinanjima, a danima su im bili uskraceni hrana i voda. "Ubiparipovic bi tukao zrtve, zahtijevao od njih novac kao alternativu prisilnom radu, ili bi ih jednostavno ubio. Cesto bi ulicama Doboja vodio bosonoge, a ponekad i gole uhapsenike, koje je izvukao iz kreveta..." U ovaj konc-logor je MIRJANA SSAINOVIC dovodila srpske vojnike koji su probirali zatocenice i odvodili ih na silovanje.
U ovom koncentracionom logoru su takodjer bili zatoceni mnogi bosnjacki intelektualci, a njihovo hapsenje podsticale su njihove srpske kolege iz Srednjoskolskog centra ui Doboju: RADOVAN PETROVIC, PERO OZRENAC, VASILIJE SSAINOVIC, PERO TOMIC, BOGDAN JOVANOVIC i RADENKO KRULJ. Oni su kao povjerenici SDS-a za srednje skolstvo izravno odgovorni za stradanje profesora Nedzada Ssalica, Smaila Avdica, Ivice Kopljara, te nekolicinu drugih koje je Djoko Lavrnic deportirao u ovaj zloglasni konc-logor na Usori.


Zatvor u Doboju

Ovdje su zatocene Bosnjake mucili pripadnici "Crvenih beretki". Odatle su ih vodili na berbu razlicitih poljoprivrednih kultura, odnosno na prisilni rad. Oni koji se nisu pokazali kao "dobri" radnici, bili su pretuceni i ubijeni.


Zatvor "Spreca"

Ovaj logor je bio u prostorijama "Kamenoloma", na uscu Sprece u Bosnu.Duga njiva

Na ovom lokalitetu, na planini Trebavi (izmedju Doboja i Modrice), srpski su zlocinci dovodili Bosnjakinje i seksualno ih zlostavljali. Samo u jednom danu iz Modrice su doveli 15 djevojaka za koje se vise nikada nije nista culo. Za vrijeme Drugog svjetskog rata ovdje je bila cetnicka komanda. Inace Duge njive ostace poznate i po mjestu gdje su dobojlije prelazile na slobodne teritorije...po sistemu: Koliko para, toliko muzike.Prostorije kamenoloma i fabrike kreca, te tri velika vojna magacina u Ssevarlijama

Ovo bosnjacko selo pretrpilo je strahovita stradanja. Agresor je jedan broj civila ubio, neke odveo u konc-logor, a ostatak se dao u egzil. Pokolj Bosnjaka u Sevarlijama organizirao je PREDRAG DJURICIC, cetnicki vojvoda sa Ozrena, pod cijom komandom je ubijeno 120 Bosnjaka iz Sevarlija, Potocana i Predjela. Ekshumacija izvrsena 2000-te godine.


18.14 Grapska

Ovo bosnjacko selo (900 kuca sa 2.500 stanovnika) se nalazi 7 kilometara udaljeno od Doboja, na putu Doboj-Modrica. Nije proslo ni deset dana otkako je Doboj cutke okupiran, na radiju "srpski doboj" bio je postavljen ultimatum Grapcanima - da poloze oruzje i da se predaju. "Srpska im je vojska garantovala zivot i slobodu. Ako to ne ucine, prijeti se vojnom silom, prijeti se osvetom." Mada je ovo selo opkoljeno srpskim selima, Grapcani su odbili ultimatum, nisu zeljeli predati oruzje, niti su zeljeli "slobodu" koju su im nudili cetnici iz Doboja. Poslije toga su ih napale jedinice "JNA" i druge srpske oruzane formacije, nekadasnje komsije - Srbi, sa svih strana i svim sredstvima - tenkovima, topovima, minobacacima... Sva ta vojna sila, to ubojito oruzje, srucilo se na Grapsku, ciji su branitelji imali samo nesto pjesackog naoruzanja. Nakon sto je Grapcanima ponestalo municije, njih stotinjak se probilo iz obruca. Ostalo stanovnistvo je zarobljeno. Agresor je potom izvrsio krvavi genocid nad bosnjackim stanovnistvom, a selo je spaljeno do posljednjeg krova, cak i skola. Stanovnistvo je u kolonama deportirano preko sela Kostajnica. Organizatori i neposredni izvrsioci pokolja nad Bosnjacima Grapske su bili: BORO PARAVAC, PREDRAG KUJUNDZIC, pukovnik MILIVOJE SIMIC i njegov sin.
Srpski agresor je mnoge Grapcane odveo u dobojske koncentracione logore. Iz jednog od njih, sedmerica su razmijenjena tek u julu 1994. g., nakon 28 mjeseci zatocenistva. Inace, prvi logorasi u zloglasnoj Manjaci, kod Banje Luke, bili su upravo Grapcani (Kuca Milana Kerkeza

Medju dobojskim ratnim zlocincima posebno mjesto zauzimaju MILAN KERKEZ i njegova supruga ZAHIDA, koji su u svojoj obiteljskoj kuci u Doboju otvorili konc-logor u koji su nasilno dovodili Bosnjakinje, cak i maloljetne, na sadisticke orgije srpskih zlocinaca.


Osnovna skola u Kostajnici

U ovom srpskom selu, rodnom mjestu ratnog zlocinca JORGE, bio je sabirni logor za Bosnjake, odakle su odvodjeni u druge konc-logore na dobojskom podrucju.
Malena
Moderator
 
Postovi: 1254
Pridružen/a: 15 okt 2001 13:38
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

PostPostao/la Malena » 24 apr 2002 12:46

THE MAFIA IS UPROOTING DAYTON

The Human Rights Watch states that the political leadership of the underground group in the Doboj-Teslic Canton is headed by Milan Ninkovic, the current RS Minister of Defense. The leader of the para-military cell in Teslic is Milan Mrkonjic, the head of the Defense Council. The members of these groups are already experienced war criminals, well-known as "Karaga," "Jorga," "Piko," "Kuka" and "Rora." Their main objective is to prevent the Muslims from returning. The cities of Doboj and Teslic are under absolute control of a group of Serb political leaders, chiefs of police, party leaders, officials and civilians who created some kind of a net, which is similar to the Mafia, reports the Human Rights Watch.

A LOCKSMITH IN A "MERCEDES"

According to Human Rights Watch, the political leadership of the underground para-military group in the Doboj-Teslic Canton is headed by the Doboj SDS Party president and current RS Minister of Defense, Milan Ninkovic, one of the five chief architects of the "ethnic cleansing" in the Doboj area. Milan Mrkonjic, the Chief of the Defense Council in Teslic, is the leader of the para-military cell in Teslic. Slobodan Karegic aka "Karaga" is also a member of the leadership of this council. During the aggression against BH, he was the commander of the "Red Berets" para-military formation, which played a major role in the banishing of 2,500 Muslims from Doboj. "Karaga" was in charge of a POW camp in a disco club in Doboj called "Percim." For "a job well done" he was promoted to the position of manager for the "Zantprom" company and co-owner of the "Bosanka" company in Doboj. "Karaga" lives in Doboj in a house that was originally owned by a Muslim by the name of Dr. Kruskic. Predrag Knjundzic is fourth on the list of the Human Rights Watch. He is known as "Predo," the leader of a special unit called "Predini Vukovi" (Predo’s Wolves). This para-military formation was the "medicine for ethnic cleansing." Before the war, Knjundzic was a poor locksmith. Now he owns of a disco club in Bare, a Doboj suburb, and a company in Doboj. He owns a weekend home as well, and drives a Mercedes. The list of this para-military cell is huge. Zdravo Vukovic, an intelligence agent of the Doboj Center for Security Services, working in Teslic performing a job as he has been ordered from Pale. He is the head of the group called "Zigosani" (the Branded). "Piko" is also one of the cell’s members. He is originally from Maglaj. He is deeply involved in the Doboj Mafia. He recently took part in an attempt by the RS Security Department to remove the SPRS Party president, Rade Pavlovic, from his position. Mirjana Sainovic aka "Nada" wore a military uniform during the war. She was pointing out non-Serb persons to the RS Police. She is known because she battered and tortured the Muslim and Croat women in a local prison.

THOSE WHO CONTINUE THE WAR

Doctor Miodrag Joldic, a political extremist, is in charge of the "Dobojlijek" (Doboj-medicine) company. Through Radio Doboj, he was appealing for Bosnian Serbs to prevent the Muslims ("Balije") from returning to their homes. Tomo Mihajlovic aka "Kuka" is a member of the "Red Berets." "Kuka" specialized in the torturing of non-Serb. "Rora" is an indicted war criminal who was released from prison at the beginning of the war. He was a member of the VRS, as well as the para-military group the "Red Berets." "Rora" allegedly raped and killed a large number of non-Serb civilians in Doboj. One of his victims was a Croatian teacher. After he forced her to leave Doboj, he moved into her apartment.
Malena
Moderator
 
Postovi: 1254
Pridružen/a: 15 okt 2001 13:38
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

PostPostao/la Andaluz » 14 maj 2002 00:01

Ni oprostiti ni zaboraviti i uvijek biti budan.
U mnogim, mnogim stvarima jesam sanjar, i bio i ostao.
Ali svijetom ne vladaju snovi. Uzdam se da ce jednom, pouceni iskustvima drugih naroda, i narodi Balkana naci put ka pomirenju i miroljubivoj koegzistenciji. No do tad ce bosnjacka puska biti najbolji garant opstanka naseg malog naroda koji je uvijek bio i ostao otvoren za sve, ali i znao pokazati zube onima koji su ga htjeli zatrijeti. Uzdam se takodjer da ce mi Srbi ( ne pojedinci) vec citav srpski nacionalni korpus dati mogucnost da se kad tad oslobodim opravdane srbofobije. S druge strane sam uvijek isticao i isticem one svijetle primjere koji su digli svoj glas prosvjeda protiv srpskog zlocina i hegemonije kao sto je to bila grupa zena iz Beograda, srpski toplaci i lezbijke, kao i svi pojedinci koji nisu sutjeli. Oni nece ostati zaboravljeni!

-------------------------
Je n"ai que mon âme...
-------------------------
Avatar
Andaluz
Veteran
 
Postovi: 5840
Pridružen/a: 11 okt 2001 17:29
Lokacija: Grauhörnchenland

PostPostao/la legija » 01 jun 2002 03:14

@malena
Nemas bre pojma.
About "Rora"
Zajedno smo lezali u dojskom zatvoru. Posle rata, lezao je za silovanje profesorice (12 godina) I sada je u Srbinju, u KP domu. Nece dugo izaci,
About "Zigosani"
Prenosis gluposti. Imas li ti pojma ko su bili (BILI) Zigosani. Kad su osnovani, i kad su ugaseni ? ? ? Ako zeli, ja cu ti velikodusno objasniti, samo se javi na private.
About "Zdravko Vukovic"
Taj covjek odavno nije u bilo kakvoj sluzbi, a kamoli u SDB ili kako se vec zove.
About "Kuka"
Tomo Kuka radi u Teslickom otpadu kao i pre rata. Kakav savjet ? Ja nisam cuo ni za kakav savjet. Da ga ima ja bih znao, vjeruj mi :)))
About Mrkonjic
Ubili ste mu sina.
Sta jos da kazem ?
legija
Junior
 
Postovi: 981
Pridružen/a: 01 jun 2002 02:48

PostPostao/la wolt10 » 01 jun 2002 11:55

Ma ja legija sve likovi na ranu ih priviti kao melem ukljucujuci i tebe
wolt10
Senior
 
Postovi: 1275
Pridružen/a: 14 jan 2002 19:42
Lokacija: Austria

PostPostao/la wolt10 » 01 jun 2002 11:55

Ma ja legija sve likovi na ranu ih priviti kao melem ukljucujuci i tebe
wolt10
Senior
 
Postovi: 1275
Pridružen/a: 14 jan 2002 19:42
Lokacija: Austria

PostPostao/la legija » 02 jun 2002 01:10

Ja sam sa tim "likovima" imao mnogo problema tokom rata, tako da o njima ne mislim nista dobro, ali to sto je malena prenijela, stvarno nema veze sa zivotom. Ozbiljno. Ne postoji nikakav "savjet", a ako neko zeli da se uvjeri kako se zivi u Teslicu, neka dodje, nije preko svijeta, ja cu ga primiti pa mozemo malo obici grad, okolna sela, i pet puta dnevno slusati imama. Bez ikakvih problema.
legija
Junior
 
Postovi: 981
Pridružen/a: 01 jun 2002 02:48

PostPostao/la Malena » 03 jun 2002 10:16

Zdravo Legija,

nema potrebe da shvatas suvise licno tekst koji sam prenijela iz banjaluckih " Nezavisnih novina " te Human Rights Watcha, valjda ti ljudi znaju o cemu pricaju.
Malena
Moderator
 
Postovi: 1254
Pridružen/a: 15 okt 2001 13:38
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

PostPostao/la legija » 05 jun 2002 03:16

@Malena
Koliko ja shvatam, tebi nije bas jasna trenutna situacija u BiH. Neznas sta su "nezavisne" , a da si ovdje, znala bi.
Sta drugo ? Treba zivjeti, probati napraviti drzavu koja ce bar priblizno biti dobra za zivjeti kao ona sto smo je onako slatko sjebali. Nista drugo.

A za one koji misle o meni (zna se sta . . .) , da, ja jesam nacionalista, sto da ne, ali od toga se ne zivi bre, idioti jedni !
legija
Junior
 
Postovi: 981
Pridružen/a: 01 jun 2002 02:48

PostPostao/la Malena » 05 jun 2002 12:14

[quote]@Malena Koliko ja shvatam, tebi nije bas jasna trenutna situacija u BiH. Neznas sta su "nezavisne" , a da si ovdje, znala bi.

Hm....izgleda da ti zaista ne pratis ovaj forum, jer da pratis znao bi da je Malena u Sarajevu, drzava BiH, i da jako dobro zna situaciju u ovoj drzavi. Kako u njenom manjem entitetu, jer tamo je svaki vikend konkretno Doboj, tako i u vecem entitetu - jer u njemu zivi trenutno konkretno Sarajevo


Sta drugo ? Treba zivjeti, probati napraviti drzavu koja ce bar priblizno biti dobra za zivjeti kao ona sto smo je onako slatko sjebali. Nista drugo.

Slazem se s tobom, treba napraviti drzavu koja ce biti dobra svim gradjanima BiH.
Malena
Moderator
 
Postovi: 1254
Pridružen/a: 15 okt 2001 13:38
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

PostPostao/la wolt10 » 05 jun 2002 20:32

Legija ,ti si izgleda bio i ostao zesci nacionalista,a od cega se zivi to reci svojim sugradjanima u RS,oni misle da se od toga sasvim solidno zivi.
wolt10
Senior
 
Postovi: 1275
Pridružen/a: 14 jan 2002 19:42
Lokacija: Austria

PostPostao/la Scorpio » 05 jun 2002 21:49

Trava se u razvijenom svijetu pusi, a ne pase.

Legija, de majketi prestani se provaljivati i nevredjaj! To idioti mozes mozda reci ocu svom, ali ovdje je to suvisno.

Svu tu gamad koja se spominje u uvodnom tekstu treba izolovati / istrijebiti da bi normalni ljudi mogli da zive. I, iii sve zlocince kazniti.
Scorpio
Veteran
 
Postovi: 10054
Pridružen/a: 27 sep 2001 21:15

PostPostao/la legija » 08 jun 2002 00:57

Quote:

Svu tu gamad koja se spominje u uvodnom tekstu treba izolovati / istrijebiti

Napisano od strane Scorpio dana Jun 05 2002 u 20:49:57
De, majke ti reci ko je to idiot ? Ja kulturnog i civilizovanog Bosanca. I vrati mi Drazu MIhailovica, nemoj se praviti lud, inace cu staviti Rasu :))))
legija
Junior
 
Postovi: 981
Pridružen/a: 01 jun 2002 02:48

PostPostao/la Murga » 08 jun 2002 01:19

Drazu stavi kod sebe,ovdje neces.
Avatar
Murga
Site Admin
 
Postovi: 3037
Pridružen/a: 02 sep 2001 17:36

PostPostao/la Dea » 08 jun 2002 01:52

CB, ako mogu ja nesto ovako javno predloziti: ili ukloni sasvim taj legijin "foto" u profilu, ili neka se "kulturni gospodin" kakvim se on ovdje predstavlja sam ukloni, ako mu to nije po volji.

Ima dovoljno foruma na kojima se valja smece, neka ovaj makar bude postedjen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
No person deserves your tears, and who deserves them won"t make you cry.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Avatar
Dea
Veteran
 
Postovi: 3811
Pridružen/a: 27 sep 2001 13:26
Lokacija: trailer by the sea

PostPostao/la wolt10 » 08 jun 2002 09:08

Daj mu crveni,pa da se i od njega oprostimo!
wolt10
Senior
 
Postovi: 1275
Pridružen/a: 14 jan 2002 19:42
Lokacija: Austria

PostPostao/la legija » 09 jun 2002 00:39

Quote:Daj mu crveni,pa da se i od njega oprostimo!Napisano od strane wolt10 dana Jun 08 2002 u 08:08:47
Valjda prvo ide zuti ?
Vec kad se toliko ljutite, eto, stavicu neku "normalnu" sliku, a mozda i nikakvu...
legija
Junior
 
Postovi: 981
Pridružen/a: 01 jun 2002 02:48

PostPostao/la zeleno » 09 jun 2002 03:35

Jah zalosti
zeleno
Novi član
 
Postovi: 168
Pridružen/a: 12 maj 2002 20:43
Lokacija: Austria

PostPostao/la Scorpio » 12 jun 2002 16:50

Quote:Quote:

Svu tu gamad koja se spominje u uvodnom tekstu treba izolovati / istrijebiti

Napisano od strane Scorpio dana Jun 05 2002 u 20:49:57
De, majke ti reci ko je to idiot ? Ja kulturnog i civilizovanog Bosanca. I vrati mi Drazu MIhailovica, nemoj se praviti lud, inace cu staviti Rasu :))))Napisano od strane legija dana Jun 07 2002 u 23:57:25

Jah, u pravu su, treba ostaviti nesto i za muzeja, da buduce generacije znaju i da se klone takvih ili da ih istrijebe prije nego li dodju do mogucnosti da ponove ono sto su uradili u 90-tim.
Scorpio
Veteran
 
Postovi: 10054
Pridružen/a: 27 sep 2001 21:15

Re: Doboj - 1992-1995, zlocin i kazna

PostPostao/la BRACKO » 22 nov 2003 08:14

[quote="Malena"] DOBOJ

U septembru 1992. g. Jorga je "branio" jednog Bosnjaka od strazara u Centralnom zatvoru. Onda mu je on licno stavio kantu na glavu i udarao ga gredom po glavi dok ga nije ubio. Objekti u kojima je Jorga vrsio monstruozne zlocine najcesce su bili: diskoteka "Perco", Fabrika "Bosanka", kasarna "4. juli", kasarna na Barama, Centralni zatvor u gradu, te Srednjoskolski centar u tom grad.Zatvor u Doboju

Ovdje su zatocene Bosnjake mucili pripadnici "Crvenih beretki". Odatle su ih vodili na berbu razlicitih poljoprivrednih kultura, odnosno na prisilni rad. Oni koji se nisu pokazali kao "dobri" radnici, bili su pretuceni i ubijeni.


]
BRACKOOZZY
BRACKO
Registrovani član
 
Postovi: 21
Pridružen/a: 05 mar 2003 05:04
Lokacija: USA

doboj 1992-1995

PostPostao/la yiggy bao » 14 feb 2004 19:22

:evil za malenu o temi Doboj1992-1995 zlocin ikazna ako hoces pravu istinu osvemu javi se meni
yiggy bao
Registrovani član
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 14 feb 2004 19:07

PostPostao/la Malena » 16 feb 2004 12:17

Ne postoje prave i krive istine. Postoje cinjenice i dokazi.
I still have not found what I am looking for
Malena
Moderator
 
Postovi: 1254
Pridružen/a: 15 okt 2001 13:38
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

doboj1992-1995zlocin i kazna

PostPostao/la yiggy bao » 17 feb 2004 21:20

ZA malenu i njenu temu necu ti reci da neznas ili znas o tome sta se desilo uDoboju i okolini u ta luda vremena ali jedno znam od tih 15 mjesta sto si ti navela ja sam bio u 8 od njih i 2 zatvora u Banja Luci.Samo hocu da te ispravim na par mijesta.Prvo zivi stit je bio 12.7.1992 i zatvorenici su odvedeni od "PERCE".Tacno 50 ljudi od toga 35 iz selaCivcija koje je 10km sjeverood Doboja.Moali su da se skinu goli do pasa iu redovima po desetda idu premapravcu napada TOBiH.12ljudi iz sela Civcija je poginulo .Jedanaest od cetnika i jedan od TOBiH.Dvojica su presla ziva u Matuzice od kojih ja licno poznajem jednoga.Toliko za sada o zivom stitu ako vas interesuje sta vise pitajte.Nije u BOSANCI bilo nista sem tvornice u kojoj sam ja kao zatvorenik radio tokom moga zarobljenistva.Ljudi brkaju VOJNE HANGARE kob BOSANKE.Mgao bi da napisem knjigu koliko toga znam za svojih 566 dana provedenih dole.Ali ja stvarno sporo kucam ,mislim nije problem ako koga interesuje lakse kucati nego kopati rovove.PS.Malena pise i odobojskim kaficima a dva vlasnika od tih kafica su bili medju malo gorim zlocincima ali prvo pljackasima.toliko za sada prst me zabolio.YIGYY BAO
yiggy bao
Registrovani član
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 14 feb 2004 19:07

PostPostao/la Malena » 18 feb 2004 05:27

yiggy bao slobodno nastavi pisati, nije mi bila namjera da kazem da te sprecim o tome. Ne treba zaboraviti to sto je prezivljeno.

Sto se tice dobojskih kafica, pretpostavljam da mislis na Karagu, ali tema je bila o kaficima a ne o vlasnicima istih.
I still have not found what I am looking for
Malena
Moderator
 
Postovi: 1254
Pridružen/a: 15 okt 2001 13:38
Lokacija: Bosnia and Herzegovina

PostPostao/la Hum » 22 dec 2004 19:15

Jesu li krivci kažnjeni? :?:
Ako želiš podići se visoko
Na jednom stanovištu budi
I tu budi poput čvrste stiene
Jer nije običaj kod ljudi
mienjati svoje uvjerenje.

(Arif Hikmet - Arif-beg Rizvanbegović Stočević)
Hum
Senior
 
Postovi: 1308
Pridružen/a: 17 nov 2004 23:23
Lokacija: Cjelovita BiH

Sljedeća

Natrag na Doboj

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron