Postao/la rag_chewer » 15 jun 2005 01:21
Jednom sam davno, jos prije rata, boraveci u Sarajevu kod jednog prijatelja, otisao s njim na kafu i sok od smreke, o kojem mi je vec pricao. Ne znam vise ni gdje je to bilo u Sarajevu, ali se sjecam da su tu dolazili svi ondasnji umjetnici, knjizevnici, glumci, itd. Tu se u toj kahvani tucala kahva u avanu i pripremala po ''starinski''.
Prijatelj me je upozorio kako cu popiti kahvu, jerbo ''doc' ce ti odma' stari Musan i istjerat' ce te, govoreci ''Sad si dos'o i nikad vise! Mars iz radnje!''
Naime, taj stari Musan stitio je starinska pravila ispijanja kahve. Uz kahvu se posluzi voda i kocka rahatlokuma. Prvo se gricne rahatlokum, pa se popije malo vode. A zatim se ljeva kahva i pije. Ako si srknuo kahvu, pa posegnuo za casom vode, eto ti starog Musana odmah kod stola, smrknuta lica! Ne da ti ni da platis sto si popio, samo mu bjez s' ociju!
Sok od smreke? Jedinstven, neponovljiv, pohgotovo ohladjen! Krijepi i dusu i srce. Meni pase fino i sok od ruze i zove. U sok od zove pomijesa se i sok od grejpa, pa je svjezina ocaravajuca. Proizvodi ga i ilidzanski ''Dijamant''.
Recept za sok od smreke (po starinski!) imam negdje zapisan, pa cu potraziti i objaviti ga ovdje. Znam sigurno da nista u njega ne smije da se stavlja osim smreke i vode. Nikakav dodatak nije dozvoljen, pa ni secer! Recept je jednostavan, znam samo da se smreka potopi u vodu i cini mi se ostavi 7 ili 10 dana (ne sjecam se, pa cu to potraziti da bude sigurno) a potom presipa u flase i ostavlja za upotrebu.
Zivjeli!