STA DANAS KUHAM

Operite ruke...

PostPostao/la verdica » 13 feb 2006 11:11

pita sa mladim sirom i spinatom:

slika
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la catfish » 13 feb 2006 11:37

Odlicna pita Verdi :b2; I ja tako pravim zeljanicu.


Danas ne kuham. Idemo u restoran. :)
Avatar
catfish
Junior
 
Postovi: 924
Pridružen/a: 29 okt 2005 12:00
Lokacija: Dno Dna

PostPostao/la verdica » 13 feb 2006 11:42

hvala. :cool:

lijepo se provedite i uzivajte u okusima.
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la verdica » 14 feb 2006 12:36

Riba i morski plodovi sa mladim krompirom + krastavac salata

slika
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la cbselma » 14 feb 2006 17:35

Verdi, ova tvoja pita podsjeti me na piroske iz Gasinaca. :)
cbselma
Junior
 
Postovi: 941
Pridružen/a: 09 jan 2006 21:05

PostPostao/la verdica » 15 feb 2006 09:23

fleksibilna sam, kod mene ne mora biti zvrk. :)

P.S. zao mi je sto te podsjeti na Gasince. :(
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la Jane Doe » 15 feb 2006 09:50

:( Tek sad vidim koliko sam losa kuharica!
Tako Vam je to,moji dobri i pomalo posteni!
Avatar
Jane Doe
Moderator
 
Postovi: 1519
Pridružen/a: 07 sep 2003 05:56
Lokacija: usa

PostPostao/la verdica » 15 feb 2006 12:06

koja lijepo pise poeziju. :)

za kuhanje se ne brigaj, sve je do vjezbanja.
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la evan » 20 feb 2006 11:58

Danas samo podgrijavam rucak,a za nas, neke muskarce, i to je umijece :)
evan
Junior
 
Postovi: 996
Pridružen/a: 10 feb 2006 09:48

PostPostao/la trska » 20 feb 2006 12:26

grasak
trska
Junior
 
Postovi: 996
Pridružen/a: 29 jan 2006 09:19

PostPostao/la cbselma » 20 feb 2006 13:16

evan je napisao/la:Danas samo podgrijavam rucak,a za nas, neke muskarce, i to je umijece :)


Evane,dobro nam dosao :)

Dobro kazes, i podgrijavanje je umijece.
cbselma
Junior
 
Postovi: 941
Pridružen/a: 09 jan 2006 21:05

PostPostao/la verdica » 20 feb 2006 14:30

Bamija u paradajz sosu sa korijanderom i basmati rizom:

slika
Zadnja izmjena: verdica; 20 apr 2006 09:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la surfer_rosa » 20 feb 2006 14:51

a ja se evo hvalim po msn-u kako sam skuhala paprikas, (zasto se to zove paprikas nije mi jasno), i da ce nesto na kasiku pojesti.
Sometimes i feel like a need a little soul
Avatar
surfer_rosa
Veteran
 
Postovi: 4528
Pridružen/a: 20 mar 2002 01:20
Lokacija: Malmö

PostPostao/la verdica » 20 feb 2006 15:01

de napisi kako si pravila taj paprikas? da nam bude jasnije sta si pravila. i koga to na kasikicu hranis? :)
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la evan » 20 feb 2006 16:36

Selma je napisao/la:
evan je napisao/la:Danas samo podgrijavam rucak,a za nas, neke muskarce, i to je umijece :)


Evane,dobro nam dosao :)

Dobro kazes, i podgrijavanje je umijece.


Hvala na dobrodošlici Selma :)
A ja mislio da ce me zenski dio foruma kritizirati radi nesnalazenja u kuhinji.
evan
Junior
 
Postovi: 996
Pridružen/a: 10 feb 2006 09:48

PostPostao/la cbselma » 21 feb 2006 09:07

Ma kakvi kritizirati,svi smo mi plivali u tim vodama. :)
cbselma
Junior
 
Postovi: 941
Pridružen/a: 09 jan 2006 21:05

PostPostao/la trska » 21 feb 2006 10:10

sataras :)
trska
Junior
 
Postovi: 996
Pridružen/a: 29 jan 2006 09:19

PostPostao/la verdica » 22 feb 2006 11:58

MELOKHIA (Egipatsko nacionalno jelo)

Staro anticko jelo oslikano na Faraonskim grobnicama.

melokhia je zelen koja juhi daje ljepljivu teksturu - slicna bamiji.


slika

RECEPT:

2l pilece juhe
(moze i zec, guska, patka ili crveno meso)
so i biber
1 kg friskih listova melokhije ili 120g suhih listova)
2-3 cesnja bijelog luka
2 kasike maslinovog ulja
1 kasika mljevenog korijandera
mljevena Cayenne paprika

za juhu: kuhati cijelo pile 2-3 sata sa soli i biberom. da bi juha bila ukusnija moze se dodati juhi malo prase, paradajz, crveni i bijeli luk. kad je juha gotova, odstraniti piletinu i povrce. zatim piletinu ocistiti od kostiju i meso rukama raskomadati na komade duzine 3-4 cm.

ako koristite friske listove melokhije: odsjeci petiljke, oprati i osusiti ih na kuhinjskoj krpi. kad se osuse isjeci ih nozem sto sitnije. suhe listove treba zgnjeciti i izmrviti rukama. ako ih ne mozete lako mrviti znaci da nisu dovoljno suhi te ih treba susiti 5 min. u srednje zagrijanoj rerni.

isitnjenim listovima molokhije dodati malo tople vode i ostaviti da odstoje dok ne uduplaju volumen, dodajuci im jos vode ako je potrebno.

presuti pilecu juhu u lonac, zagrijati dok ne prokuha, zatim dodati komade piletine i pripremnjene listove melokhije. dobro promjesati. kuhati 10 min. ako su listovi friski ili 20-30 min. ako su suhi.

u medjuvremenu pripremiti TAKLIA sos (cesnjak sos). zgnjeciti cesnjak i so u avanu. isprziti smjesu na putru ili ulju dok cesnjak ne porumeni. kad je rumen, dodati korijander i cayenne papriku po zelji. dobro promjesati smjesu dok ne zgusne i jos malo proprziti. ovako pripremljen sos dodati jelu kad je gotovo i kuhati jos 2 min.

potrebno je povremeno mjesati jelo pri kuhanju da se listovi ne bi talozili na dnu.

melokhija se sluzi uz kuhanu basmati rizu i po zelji, crveni luk mariniran u sircetu ili limunu i prepeceni, izmrvljeni pita kruh.
Zadnja izmjena: verdica; 06 apr 2006 05:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la verdica » 23 feb 2006 13:53

danas sam rucala vani. :cool:
sinocnja vecera:

SALATA OD TUNINE I RIZE:

slika
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la trska » 24 feb 2006 07:01

krem supa od povrca,burek, kefir i razne salate
palacinke i limunada :)
trska
Junior
 
Postovi: 996
Pridružen/a: 29 jan 2006 09:19

PostPostao/la cbselma » 24 feb 2006 14:27

Njam,da li je ostala bar jedna palacinka za umornog rudara? :)
cbselma
Junior
 
Postovi: 941
Pridružen/a: 09 jan 2006 21:05

PostPostao/la trska » 24 feb 2006 16:17

Selma je napisao/la:Njam,da li je ostala bar jedna palacinka za umornog rudara? :)


nikada napeci palacinki.
ali za rudara mora biti :)
trska
Junior
 
Postovi: 996
Pridružen/a: 29 jan 2006 09:19

PostPostao/la verdica » 28 feb 2006 18:02

danas, samo lagano:

slika

a onda zasladila profiterolkama sa mucenim slatkim vrhnjem, prelivene cokoladom sa rumom. :wink:

slika

bujrum poguzije! :mrgreen:
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PostPostao/la trska » 28 feb 2006 18:19

verdi de malo pojasni.
ja ne raspoznajem nista ,a dobro mi izgleda.
i sta su profiterolke?
trska
Junior
 
Postovi: 996
Pridružen/a: 29 jan 2006 09:19

PostPostao/la verdica » 28 feb 2006 18:23

isto kao suhe tulumbe loptastog oblika. mozda ima i konkretan naziv za njih kojeg neznam. filuju se slatkim vrhnjem, u ovom slucaju, ili pudingom. zatim se preliju cokoladom i to je to. :wink:
dozvoljavas li tempu da te sluzi ili iznervira, znas li?
Avatar
verdica
Veteran
 
Postovi: 6873
Pridružen/a: 11 okt 2004 12:40
Lokacija: planet earth

PrethodnaSljedeća

Natrag na Gastronomija

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron