Moderator/ica: Murga

Skoro bez inflacije, svega i svacega, dobre plate, skoro bez nezaposlenih
Orbinni je napisao/la:Joj, Sri Lanka gdje mozes porediti protektorat kojeg svijet odrzava da ne kolapsira i nezavisnu drzavu prije za Dzeme?
Inmflacije nemamo danas u BiH samo zato sto tako vladari hoce - a i to nije na nase lijepe oci. Mi podloge nemamo danas za stabilnu valutu i to shvati.
A bivsa Juga je i pored dobre socijalne zastite uvijek tavorila sa inflacijama i smanjenim izborom i kolicinom potrosacke robe. Za Dzeme je bio ocit ekonomski prosperitet i to ja pamtim, kao i vrijeme poslije njega i prije njega. Ne mijesaj jabuke i kruske, i svega ti odstrani duple topice. Ovdje je rijec o Dzemi a ne o prosperitetu i prividu blagostanja danas.
Orbinni je napisao/la:Eh kako se fino zivjelo kada je on bio premijer. Skoro bez inflacije, svega i svacega, dobre plate, skoro bez nezaposlenih,.... Umio je igrati prozapadnjaka imati dobre veze sa zapadom, a u isto vrijeme primati drzavnike iz istocnih zemalja i s njima klanjati dzume. I onda jeftinog benzina u izobilju. A usput i pobijati kritike tadasnjih tvrdokomunista zbog takvog ponasanja. Bio je covjek ispred svog vremena i za par klasa pametniji od tadasnjih politicara.
Bio je to najbolji period bivse Juge - tada je otprilike i pocelo odumiranje, razbijanje frazeologija, stereotipa, ... komunistickog tipa, a pocela slobodnija kritika sistema i politicara..

Sero je napisao/la:Pitanje: Nije li ovo nekriticko slavljenje Muslimana Dzamala Bijedica od svojih sunardonjaka uzrok da drugih na njegovoj razini - ne samo u proslom stoljecu - nije ni bilo (pa se zato uzdize, a neki cak i klanjaju na ovom forumu).
Ja govorim o prvenstveno ekonomskoj pozadini Dzemine vlade. Cinjenica je da je Dzemo bio pragmatican, oportunista i da je odudarao od tvrdolinijasa. Probaj posmatrati njegovu ulogu bez velicanja ili kudjenja tadasnjeg sistema.
apbklp je napisao/la:Živjeli Branko Mikulić, Hrvoje Ištuk i bugojanac Stjepan Domaćinović-Kokan sa svojom izjavom: "Druže Tito, dok je nas - biće i medvjeda"

Sero je napisao/la:apbklp je napisao/la:Živjeli Branko Mikulić, Hrvoje Ištuk i bugojanac Stjepan Domaćinović-Kokan sa svojom izjavom: "Druže Tito, dok je nas - biće i medvjeda"
Odkada to B. Mikulic nije Bugojanac = (A i Istuk je valjda takodjer iz Bugojna ?)
Uspavanka za Radmilu M....
apbklp je napisao/la:Ma i oni su bugojanci, ali najveci bugojanac je Kokan. Inace su se bugojanski Hrvati najvise istakli u likvidaciji Pavloviceve skupine i kasnijem sudjenju ostacima iste.

Sero je napisao/la:Ihh ? A ja mislio da je to cinila JNA, kada eto Hrvati Bugojna...
Niti sam znao da su sudilo prezivjelima u Bugojnu, na gradskom trgu, pred istinskim "narodnim" sudom
Zanimljivo je takodjer da je - kako velis - naziv skupine po najmladjem pripadniku.
To ti kao Ljubusak ponosan na svog sugradjanina ?
Grijeska HZHB Herceg-Bosne je sto u svojim zacecima nija prihvatila otvoreno pruzenu ruku pokojnog B Mikulica. Htio je covjek istinski pomoci, a i znao je odakle vjetar puse i od kojih svih strana opasnost vreba.
Za razliku od onih mojih politickih idealista malo juznije odakle smo i ti i ja koji su mislili da vjetar samo moze da puse s jedne strane.
Nikada nisu dozivjeli orkan, pa nije ni za cudo.
Sero je napisao/la:Ihh ? A ja mislio da je to cinila JNA, kada eto Hrvati Bugojna...
Niti sam znao da su sudilo prezivjelima u Bugojnu, na gradskom trgu, pred istinskim "narodnim" sudom
Zanimljivo je takodjer da je - kako velis - naziv skupine po najmladjem pripadniku.
To ti kao Ljubusak ponosan na svog sugradjanina ?
Grijeska HZHB Herceg-Bosne je sto u svojim zacecima nija prihvatila otvoreno pruzenu ruku pokojnog B Mikulica. Htio je covjek istinski pomoci, a i znao je odakle vjetar puse i od kojih svih strana opasnost vreba.
Za razliku od onih mojih politickih idealista malo juznije odakle smo i ti i ja koji su mislili da vjetar samo moze da puse s jedne strane.
Nikada nisu dozivjeli orkan, pa nije ni za cudo.
Claudia je napisao/la:Zaboravio si Maksa Luburica. I da se minira spomen-park na Vracama.
Claudia je napisao/la:Sta - Ludvig i Blaz bijahu zrtve ustaskog terora?

Sero je napisao/la:Ova tvoja stranputica o Bugojno stvarno nema veze s temom, ali eto, ti si poceo.
1. Skupina se uglavnom naziva Bugojanska skupina, iz poznatih razloga. I u njoj nije bilo nijednog Bosnjaka kako velis, vec samo Hrvati razlicitih vjerskih opredjeljenja.
Rekao sam zašto skupinu zovem Pavlovićeva, ali i ime Bugojanska stoji, uglavnom znamo o čemu se radi. Glede učešća Bošnjaka odnosno, kako ti kažeš, Hrvata islamskog vjerskog opredjeljenja, ne bih u ovoj temi. To je raspravljano mnogo puta, ali dozvoli da ja, kojeg su roditelji na popisu 1961. upisali kao Hrvata i koji se sam na popisu 1971. izjašnjavao kao Hrvat, znam o čemu pričam. I nije mi jasno zašto vi u slučaju fra Jukića, glede njegovog izjašnjavanja kao Bošnjaka i njegovog jezika kao Bosanskog tvrdite da on nije mislio to što je izjavljivao, a u slučaju S. B. Bašagića ili recimo pomenutog Vejsila Keškića tvrdite da su mislili upravo to što su izjavljivali.2. Pokretac same akcije bio je - kako se prica - Srecko Rover, cija je organizacija bila puna ubacenih dousnika UDBE. Tako se tocno znalo gdje, koji i kada ce se skupina ubaciti. Nebise toliko vojske skupilo na jednom mjestu bez tog znanja. To da ukinemo besmislenu pricu o ucescu Bugojanaca, crkve itd.
3. Lako je kao ti reci da je osobno pokojni predjsednik Tudjman izdao naredbu za smaknuce Ludviga Pavlovica, ali o tome nema (jos) dokaza. I ne vrti se takva prica samo glede pokojnog Ludviga, vec i o pokojnom Miru Baresicu gdje se pricalo da su stare UDBAse unutar SIS njega planirano smaknuli. Ali opet, jos nema vjerodostojnih dokaza. Vec jedino osobe koji zbog osobnih politickih uvjerenja pripisuju djela osobama koji jednostvano ne vole.
E sad, Sero vidiš, u prvom slučaju tvrdiš “kako se priča”, a u drugom da “nema još dokaza”. Izrazi podjednake težine su ti dovoljni da u prvom slučaju proglasiš besmislenom priču o suradnji Bugojanaca, crkve itd sa komunističkom vlašću, a u drugom da amnestiraš Tuđmana i sve proglasiš podmetanjem onih koji ga ne vole. Ne znam koliko imaš godina i koliko pamtiš, ali ja, kojemu je prva stvar bila da u to komunističko doba čujem što javljaju stanice kao VOA, Slobodna Evropa, Desa Trevisan za BBC i ostale, vrlo dobro pamtim to doba.4. Zanimljivo da se zalazes za spomenik Ludvigu i Blazu ( pripadniku HVO, a drugi zapovjednik HOS) u sarajevu, kada vlast u Sarajevu ne dozvoljava spomen obiljzezje svim palim pripadnicima Brigade HVO Kr Tvrtko iz sarajeva (http://www.hrvatska-rijec.com/372/03.html).
To što se jedna postrojba HVO nazvana po Ludvigu ne znači da je on pripadao toj organizaciji. Ljubušacima su jednostavno zamazali oči, smakli su ga kao protivnika Tuđmanove politike i u ono turbulentno doba manipulirali stanovništvom da bi svoje pravo lice pokazali smaknućem Blaža. Kako je od 1991. vrijeme odmicalo HOS se sve više razilazio sa Tuđmanom i Predsjeniku svih Hrvata nije ostalo ništa grugo nego da se koristi UDBA-inim metodama likvidacije – u BiH prvo Ludvig, potom Blaž – u HR Paradžik i još neki.
Za spomenik Blažu i Ludvigu u Sarajevu se zalažem, jer ih, kao i mnoge druge, bez obzira na narodnost smatram velikim bosanskim sinovima. Ipak je situacija sa sarajevskim HVO nešto drukčija. Znam dosta pripadnika sarajevskog HOS-a, kao i pripadnika HVO sa Alipašinog polja, Stupa i Dobrinje (mislim da je tvoj avatar ramena oznaka ove postrojbe). Spomenik su sigurno zaslužili neki hosovci, kao i neki haveovci (havajci), ali veliki dio uopće nije, posebno ne HVO kao organizacija. Je li borba protiv agresora i okupatora kada pripadnici HVO, čuvajući crtu bojišnice na Vilsonovom šetalištu pobjegnu preko Miljacke na Grbavicu, a četnici ih bez problema prebace u Kiseljak? Ne znam, možda je to tebi herojstvo, meni liči na suradnju i dogovor sa neprijateljem. Kada su drugom prilikom kao postrojba izašli iz Sarajeva i dokopali se Kreševa i Kiseljaka jednostavno su se razbježali, da su se makar pridružili HVO-u barem u Orašju ili bilo gdje, ne, svi su završili u Zagrebu, Splitu ili na Zapadu.
Naravno da je takva postrojba (Brigada HVO Kralj Tvrtko) trebala biti razoružana i pretvorena u Hrvatsku brigadu Armije RBiH Kralj Tvrtko uz novi zapovjedni kadar. Čast pojedincima u sarajevskom HVO-u, ali ovo je prava slika te organizacije.5. Zanimljivo kako znas kako bi pokojni Mikulic savjetovao. Ako imas pokrice za takve tvrdnje zanimljivo bi bilo procitati to ovdje na forumu. Ako ne, onda samo shpekuliras s polazista kako bi htjeo da stvari stoje i da bude, a ne kako cinjenicno je.
Trebam li ti navoditi politički put pokojnog Mikulića od vremena kada je počeo kao milicioner - pratilac vlakova do vremena kada je bio Predsjednik Saveznog izvršnog vijeća u Beogradu 1987? Nije on bio čovjek tipa Predsjednika Općinske organizacije SK Hrvatske u Imotskom ili u Makarskoj – Mate Bobana ili komunističkog satrapa i neumskog učitelja – Ivana Bendera. Ljudi kao Mikulić se jako teško, gotovo nikako, mijenjaju. I sad on koji je bio 100% opredijeljen za jedinstvenu, cjelovitu i nedjeljivu BiH treba da prihvati makar i djelić politike Bobana, Bendera i ostalih bijednika koji su pred njim u doba komunizma drhtali i zamuckivali u stavu mirno? Sero, to je smiješno i to je politički diletantizam. Nakaradna politička tvorevina, kao što je Herceg – Bosna, ništa od Mikulića nije mogla uzeti, kao što nije mogla ni od Kljujića, Perinovića, pokojnog Vitomira Lukića, Lovrenovića, Stojića, Komšića, Jergovića i mnogih drugih, pa čak, čini mi se, ni Vlade Pandžića.6. HZHB je vodila politiku obranu Hrvata svugdje u SRBiH, kao i same BiH.
HRHB imala je politiku osnivanja hrvatskog entiteta. Bitna i presudna razlika. HRHB osnovana odma nakon objavljivanja plana Stoltenberg-Owen o stvaranju konfederalne RBiH. Gdje citav slijed zbivanja HVO/HOS zorno prikazuje kada i kako je isao taj proces. Nije on bio tu ispocetka u Herceg-Bosni, vec se poceo stvarati ogromnim razocarenjem postupcima uglavnom Muslimanskog vrhovnistva. I grijeska HZHB je sto odma nije isla na HRHB, jer pokazalo se da sa Muslimanskim vodstvom kako je bilo i ostalo savez ni zajednistvo nikada nije bilo ni moguce. A greska muslimanskog vrhovnistva je bila sto je ispocetka glumila fikusa - jer to nije vas rat makar se pucalo i klalo u SRBiH - sto je svjestno htio prevariti Hrvatski narod pozivom na predaju sto bi ujedno znacilo i genocid i pobjeda JNA i u SRH - kolona tenkova na relaciji Mostar/Kupres, sto je pregovarala na jednoj strani sa vrhovnistvom SRH o saveznistvu gdje nikada nije bilo prihvacveno svaznistvo naspram de facto dogovorenog saveznistva sa Srbijom nekoliko mejseci pred rat (kasnije odbacenog) sto je prouzrokovalo nepremostiv jaz povjerenja kod obe strane
7. Vjetar puse kako puse, a nismo se nadali da ce iz Sarajeva puhati tako podmuklo izdajnicki.
I ova tema je mnogo puta bila, imaš svoj stav i već je bio komentiran, kao i oni stavovi koji su suprotni tvome. Dat ću samo jedno prisječanje: na istoj, famoznoj, sjednici Skupštine BiH na kojoj je Radovan Karadžić poručio da bi jedan narod mogao nestati, jedan od govornika koji su slijedili iza njega, žao mi je što nisam zapamtio ime tog jadnika, je za govornicom izjavio kako svoje Livno vidi u granicama Republike Hrvatske. Postoje video zapisi svih skupštinskih zasjedanja, pa i toga. A čini mi se da se još nije bilo dogodilo Ravno. Ovo nije bila nikakva tajna sjednica nekog lokalnog, regionalnog secisionističkog rukovodstva o zapisima koje se danas može dvojiti ili negirati ih. Ovo je bila sjednica skupštine jedne države, održana pred TV kamerama. Možeš potražiti video kazetu u FTV ili BHT. Toliko o izdaji Muslimana i o vjetru iz Sarajeva koji je puhao tako podmuklo, izdajnički da ste zbog njega odlučili protjerati stanovništvo, otvoriti logore i odcijepiti dio države. A dokaza koji idu meni u prilog ima na tone.A glede Blaza i Ludviga, neka im je laka hrvatska gruda za kojeg su zivot dali i neka im dragi Bog daruje vjecni mir.
A glede Blaža i Ludviga, neka im je lahka bosanska gruda za koju su život dali i ne smijemo nikad zaboraviti da ih je ubila hrvatska strojnica sa hrvatskog ramena.8. Kolektivno ne optuzujem nikog, jer je to bessmislica. Niti krivim Muslimanski narod za zapostavljanje Hrvata bilo gdje u SRBiH. Samo mi je zao sto ste tako lako prihvatili stereotipe koja vam je srpska i komunisticka promidzba nudila. Sto ste tako lako prihvatili da je jedino umuknuti i savijen Hrvat, koji glasnije od svih drugih pjeva od Vardara pa do Triglava, posten Hrvat. Sto ste ispocetka bez ikakvog razmisljanja - sto je uzrokovano navedenom promidzbom - smatrali svaku hrvatsku rijec, naglasak i misao smijesnim, t j svako iskazivanje zasebnog hrvatstva ili neprijateljskim ili za ismijavanje.
Slažem se da je bilo i pogrešnih poteza od strane dijela Bošnjačkog dijela BH rukovodstva. Ali ne vidim da su prihvaćeni ikakvi stereotipi srpske i komunističke promidžbe, a i zašto bi bili prihvaćeni? Zašto bi meni ili kojem drugom Bošnjaku trebao jedino umuknuti i savijen Hrvat i zašto bi meni pošten Hrvat bio samo onaj koji pjeva od Vardara pa do Triglava, kad recimo mrzim tu pjesmu. Ne zaboravi da je, recimo, Doris Dragović ljeta gospodnjeg 1990 usred hrvatske Dalmacije pjevala pjesmu “Hej Jugoslaveni, nek se čuje glas, Mi smo slični stijeni, gdje bratstvo spaja nas”. Treba li da kopam po dokumentaciji da bih ti otkrio ko su bili autori glazbe, teksta, ko je bio aranžer itd? Garantiram da će rezultati sigurno biti porazni po tebe, a samo da znaš da je Tuđman već bio Predsjednik svih Hrvata. Džabe drugima pripisuješ ono čega se kod svojih stidiš. Yebi ga, stvarno ste imali nakaradnih tipova u bližoj povijesti.
Valjda si primjetio da koristim isti riječnik kao ti, i ne smatram niti jednu hrvatsku riječ, naglasak i misao smiješnom. Govorim Bosanskim jezikom i uopće ne smatram lošim to što često posudim koju riječ iz Hrvatskoga jezika. Nikakvo iskazivanje hrvatstva ne smatram neprijateljskim niti ga ismijavam. Ono što smatram neprijateljskim je bijedna, izdajnička i kapitulantska politika Banovine, politika čovjeka kojeg vi nekritički smatrate velikim hrvatskim političarem, politika Vladka Mačeka, koju su, gle čuda, podržavali i vama slični “velikani” kao što su bili Đuro Pucar-Stari i Moša Pijade. I ti ćeš opet za Bošnjake reći da su pod utjecajem srpske i komunističke promidžbe.Zao mi je sto niste imali bolje intelektualce vec ste imali (nije brojnost istovjetno razini intelektualnih kapaciteta). I sto ste prihvatili kao normalno da se Hrvati iseljavaju iz sredina gdje ste vi bili vecina - Sa, Tz, Ze, Bi - prihvacajuci to kao nesto naravno a mozda cak i kod nekih i pozeljno kao kod mnogih danas. Sto je u konacnici i glavni razlog sto je i sama misao suradnje Muslimana i Hrvata odbaceno od strane Muslimanskog vrhovnistva, kao i to da i tu leze i sami idejni zacecci stvaranja HRHB.
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.