. . . Share/Save/Bookmark| RSS feeds| Print| Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Kiseli kupus

Kategorija:Zimnica
Autor:Zombi


Potrebni sastojci
(za posudu od 10 l):
10 kg kupusa
4 kiselkaste jabuke
100 g morske soli
10 lovorovih listića
3 kašičice zrna borovnice

Način pripreme
-Odaberite vrlo tvrde glavice kupusa, pa ih sitno naribajte. Pazite da ne naribate i korijen, bolje ga prethodno izdubite. Ogulite jabuke i sitno ih nasjecite.

-Pomiješajte kupus s jabukama i začinima. Stavite u veliku posudu. Čvrsto pritiskajte drvenim štapom. Ponavljajte dok se ne podigne sok!

- Poslije svakog pritiskanja na vrh stavite veliki kupusov list, na to daščicu, pa opteretite (npr. opranim kamenom) da pritiskom dobijete još soka. Držite na tamnom i toplom mjestu, pa će se nakon 2-3 nedjelje pojaviti pjena. Redovno je skidajte. Za 4-5 nedelja, kad potpuno nestane pjene, kiseli kupus je spreman za upotrebu.

* Tako ćete dobiti malu količinu. Veću pripremite u buretu ili u debeloj, čvrstoj i neprozirnoj plastičnoj vreći. U oba slučaja možete ukiseliti i glavice kupusa: izdubite im korijen, pa u rupu stavite so i biber u zrnu. Slažite ih između redova naribanog kupusa. Ako želite da kupus ima žutu boju, dodajte jabuke, dunje ili zrna kukuruza, a ako želite da bude rumen, umiješajte malo cvekle. Bure napunite kupusom samo do 3/4 visine. Pokrijte ga čistom ispeglanom krpom i stavite daščice. Opteretite (npr. opranim velikim kamenom) i dalje postupajte kao što je opisano.

U debelu plastičnu vreću (stavite 2 ili 3 jednu u drugu) takođe slažite nasječeni kupus i glavice. Čvrsto pritiskajte. Zalijte slanom (može toplom) vodom - na 20 l vode stavite 100 g soli. Vreću dobro stisnite, da preostane što manje vazduha i zatvorite. Ne otvarajte je 4-5 nedelja, dok se ne dovrši vrenje.

Pogledano
24222 puta

Ocijenite recept

Prosječna ocjena: 2.9/5 (58 ocjena ukupno)


Share/Save/Bookmark