. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Glavonošci

07.03.2007 07:52:05

hobotnicaSvi glavonošci su morski organizmi. Predstavljaju jednu od najnaprednijih grupa među beskičmenjacima. Njihovo tijelo je građeno od glave, na kojoj se nalaze ručice (lovke,krakovi) i mišićni lijevak, i trupa, u kome je utrobna kesa u kojo su unutrašnji organi. Broj ručica oko usnog otvora je 8, 10 ili više. Ručice su mišićni i jako pokretljivi organi, koji po unutrašnjoj površini imaju pijavke.

Prema broju ručica glavonošci se označavaju kao:

  • oktopodi (Octopoda), među kojima je najpoznatiji rod hobotnica (Octopus) čiji predstavnici su među najvećim beskičmenjacima
  • dekapodi (Decapoda), čiji poznatiji rodovi su sipa (Sepia) i lignja (Loligo).


Hobotnica (oktopus):
Ovog osmokrakog glavonošca zastrašujućeg izgleda kroz povijest se uglavnom gledalo kao na neman koja iz morskih dubina vreba brodove, potapa ih i hrani se pomorcima. Radi takvog 'renomea' prema hobotnici kao hrani gledalo se veoma sumnjičavo i koristilo se samo u krajnjoj nuždi. Kod nas se tek prije nekoliko desetljeća, pod utjecajem talijanske kuhinje, hobotnica počela stidljivo pojavljivati i u dalmatinskim kuhinjama u obliku salata i rižota miješana s morskim plodovima. Tek u novije vrijeme od ove 'nemani' spremaju se i ozbiljnija jela.
Hobotnica je osmokraki glavonožac čiji je osam,dugačkih krakova raspoređeno oko rožnate čeljusti. S donje strane krakova raspoređena su po dva reda hvataljki. Puzi po morskom dnu, a mijenja boju prema okolini. Grabežlljiva je - hrani se morskim rakovima i škampima.
Lignja (kalamar):

Jestivi glavonožac s deset krakova. Vješt je plivač i grabežljivac. Hrani se sitnim morskim plodovima. Raširena je na Atlantiku, a naročito u Mediteranu i Jadranskom moru, stoga je i posebice prisutna u mediteranskim kuhinjama. Sprema se na različite načine, od salata i rižota miješana s morskim plodovima, u obliku pohanih kolutića, na gradelama, do punjenih različitim nadjevima.
Sipa

Sipa ima jajoliko spljošteno tijelo s vapnenastom leđnom ljuskom i deset krakova od kojih su dvije produžene u ticala. Omotač i krakovi su jestivi, vapnenasta ljuska daje se pticama za oštrenje kljuna.Priprema:odrežemo glavu i krakove, sipu razrežemo po trbušnoj strani, odstranimo utrobu, vrećicu sa crnilom i iznutrice sa leđne strane. Trup ogulimo tako da ostane bijel, isto tako i krakove. Odstranimo sisaljke da ne izazivaju prskanje ulja prilikom pečenja ili prženja. Sipe kuhamo, dodajemo u brodet, punimo,kuhamo u rižotu. Obično ih kuhamo i pripremamo kao salatu. Vrijeme kuhanja je kraće ako ih prije upotrebe zamrznemo.
Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum