. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Ovisnost kod djece i mladih

27.08.2002 00:00:00

Ovisnost je pojava unutrasnje prinude konzumiranja lakih i teskih droga. Takodjer se koriste termini legalne i ilegalne droge .Cesto nastupa u ranoj zivotnoj dobi i starosna granica se stalno pomjera nanize Propratne pojave tjelesne ovisnosti su promjene u socijalnom ponasanju (problemi sa prijateljima, u porodici , skoli), pogorsanje opsteg zdravstvenog stanja (ostecenje vitalnih organa, gubitak kontrole nad svojim postupcima), kao i  promjena u postupcima ovosnika - razvijene agresije, negiranje problema, iskrivljena slika stvarnosti (uvijek su drugi krivi) kao i sklonost ka kriminalitetu.

 

U legalne (lake) droge se ubrajaju nikotin i alkohol i neki lijekovi, dok se u ilegalne droge ubrajaju marihuana, kokain, heroin, LSD, opium, ecstasy itd...

 

Pubertet je doba zivota kada se dijete nalazi na raskrscu svog puta ka svijetu odraslih. Cesto je konzumiranje cigareta i alkohola "propusnica" za drustvo sa ostalim mladima, sto prouzrokuje osjecaj pripadnosti jednoj grupi, prihvacenosti od ostalih, zastite... Problemi u porodici, skoli mogu biti kako uzrok tako i posljedica konzumiranja ovih sredstava...Ne samo "pritisak grupe" , vec i cista radoznalost ili osjecaj da su odrasli kada kozumiraju zabranjeno voce, su  isto tako rasprostranjeni  poticaji, zbog kojih djeca najcesce u dobi od 11-13 godina dolaze u prvi kontakt sa alkoholom, cigaretama i nekim medikamentima...Mladi cesto nisu ni svjesni posljedica koje nastaju kao produkt trenutnog  konzumiranja. Najcesce se moze cuti da su oni skoro 100% sigurni da imaju svoje postupke pod kontrolom i da mogu prekinuti sa time u svako doba kada to zele.

 

Djeca koja uzivaju lake droge su najcesce ona koja nastavljaju sa tezim drogama i tada se njihova ovisnost ne samo ukorjenjuje, vec se i cjelokupno zdravstveno stanje naglo pogorsava. Ovisnost se iskazuje u gubitku kontrole, potrebom za stalnim i povecanim dozama droge kao i promjenjenom vidjenju stvarnosti.

 

Gubitak kontrole - Osoba se tjesi rijecima " mogu uvijek, kad god pozelim,  prestati sa uzimanjem droge", ali  ne uspjeva da odoli izazovu i ima potrebu da je i dalje uzima . Kolicina sredstava se povecava kao i ucestalost uzivanja.

Ako se ucestalo ne uzima sredstvo "uzitka", nastaje napetost, nervoza, agresivnost ...

 

Promjena u vidjenju stvarnosti - Citav zivotni tok se vrti oko droge. Nabavljanju, uzivanju, zaljecenju posljedica uzivanja (mucnina, nesvjestica, halucinacije) i nanovnom uzimanju droga, uprkos pogorsanom fizickom i psihickom stanju.

 

Fizicka ovisnost - simptomi apstinencije vezane za odredjenu drogu - bolovi, drhtanje, pospanost.

 

Kako prepoznati da li se vase dijete drogira?  

Postoje mnogi signali koji ukazuju da dijete najvjerovatnije uzima droge, ili ima problema sa alkoholom i medikamentima.

 Mnogi fizicki znaci upucuju na to: crvenilo ociju i suhe usne kod onih koji puse hasis i marihuanu, drhtavica, nesanica, prosirene zjenice ili prekomjerno dnevno spavanje kod onih koji uzimajy ecstasy, zanemarivanje licnog izgleda, ubodi od igala, naglo mrsavljenje uslijed gubitka apetita , neristi ten, blijedo lice sa izrazenim podocnjacima kod uzivaoca heroina.

 

Ostali znaci su nagle promjene u socijalnom ponasanju, koje se cesto  pogrijesno pripisuju psihickom stanju djece u pubertetu. Djeca postaju buntovna, negiraju sve autoritete, razgovaraju satima sa novim, nepoznatim prijatejima, uspjeh u skoli popusta, svadjalacki i agresivno su raspolozeni prema roditeljima i ostalim clanovima porodice. Nagli gubitak apetita ili pak jaka zelja za slatkisima, nocno bdijenje, nagle promjene u stilu odjevanja i slusanje sasvim razlicite muzike ukazuju isto tako na mogucnost da dijete uzima drogu. 

Kako se kao roditelj postatiti u takvim situacijama? 

Jako je tesko drzati osjecanja pod kontrolom kada roditeli saznaju da njihovo dijete unistava svoj zivot drogama. Najcesce reakcije su prijekori, zastrazivanje, kazne i ne rijetko nastane tada i prebacivanje krivice, kako izmedju djeteta i roditelja, tako i izmedju samih roditelja. Sa novonastalom situacijom pati i citava familija. Ako pak vase sumnje nisu potvrdjene i sa njima dodjete svome djetetu, ono ce najvjerovatnije sve negirati i pokusati sakriti od vas istinu. Nemojte se time zavarati, vec budno motrite na sve opasnosti i moguce znake, vodite povjerljive razgovore sa djetetom koristeci ih da ukazete na posljedice i opasnosti ovakvog ponasanja, ali bez prebacivanja krivice ili zastrasivanja. Dajte djetetu do znanja da ga volite i kada je u teskocama i da kod vas uvijek ima otvorena vrata i podrsku. A to je prvi korak ka izlijecenju.

|A.C.|


Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum