. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Demografska slika BiH

23.04.2003 16:09:48

RFE
Bosna i Hercegovina je zemlja koja nema pouzdane podatke o broju, niti o ostalim karakteristikama svog stanovništva. Jedino se zna da je tokom rata nastao ogroman demografski gubitak - ali katastrofa koja se desila i promjene do kojih je došlo nisu bili povod za popis stanovnika nakon posljednjeg 1991. godine.

Stoga su pažnje vrijedna istraživanja ekonomiste i demografa Ilijasa Bošnjovića, koji procjenjuje da danas u BiH živi 3 miliona i 360 hiljada ljudi, naspram prijeratnog broja od 4 miliona i 540 hiljada. Dr. Bošnjović, međutim, ističe da je godišnji priraštaj tek oko polovice prijeratnog.

BOŠNJOVIĆ
Ono što se dogodilo tokom 1992. do 1995. po posljedicama na razvoj bh. populacije nije uporedivo sa bilo čime iz prethodnih sto dvadeset godina. To je pokazalo jedno moje istraživanje koje sam obavio nedavno za ovaj period od sto dvadeset godina.

RFE
U Zavodu za statistiku Federacije BiH, različitim metodama procjena došli su do podataka o nacionalnom sastavu stanovništva, koje iznosi direktor Derviš Đurđević.

ĐURĐEVIĆ
72,8 posto Bošnjaka, 21,8 posto Hrvata, 4, 4 posto Srba i 1 posto ostalih.

RFE
Za razliku od federalnog, u Zavodu RS-a odlučno odbijaju bilo kakvu pomisao da se može procijeniti nacionalni sastav stanovništva. Milka Miholjčić začuđeno kaže:

MIHOLJČIĆ
Nacionalnu strukturu nemamo. Ta struktura se radi samo popisom. Vi znate da od 1991. popisa nije bilo. Velike se bile promjene stanovništva na ovim prostorima, kretanja stanovništva, tako da mi imamo samo procjene koje se rade na bazi nekih proračuna, ali nacionalnu strukturu nismo radili, niti smo je mogli raditi.

RFE
Etnički čisti prostori u BiH, a posebno u RS-u, više nisu nikakva tajna. Možda upravo njih ne žele priznati političari, koji još uvijek odbijaju da je popis stanovništva hitan posao. U nevladinim organizacijama pak insistiraju da se zvanično potvrde ogromne promjene do kojih je došlo. Izdvajamo samo jedan primjer o kojem govori Ratko Pejanović, Srpsko građansko vijeće Mostar.

PEJANOVIĆ
Ilustracije radi - vi morate imati na umu da na bivšem prostoru opštine Mostar imamo sedam do osam novih naselja koja tu ranije nikad pripadala nisu, da su to bile uglavnom zemlje Srba ili Bošnjaka, koje su sticajem okolnosti, nacionalizacijom iz bivše Jugoslavije, otuđene. Danas takva zemlja je data u trajno vlasništvo Hrvatima iz srednje Bosne i okoline Konjica, koji masovno naseljavaju tih sedam naselja okolo. I Mostar neće moći stalno baratati sa brojkom 91, što znači iz 1991. Jednog momenta će se morati napraviti rez i grad će početi dobijati jedan novi oblik, odnosno grad će dobiti novo prebrojavanje, htjeli mi to ili ne. To je neminovnost, pa ćemo imati vrlo nepovoljan odnos snaga. Imat ćemo višak hrvatskog naroda, a manjak Srba i Bošnjaka. Obratno, tamo negdje u srednjoj Bosni imat ćemo višak vjerovatno Bošnjaka, ali ćemo u RS-u imati višak Srba itd. To je jedna kaša u kojoj se svi skupa vrtimo.

RFE
Statističari takođe smatraju da se popis mora obaviti.

MIHOLJČIĆ
Mi vapimo, statistika kao statistika vapi za popisom stanovništva. To je nama neophodno kao čovjeku u pustinji voda. Popis je nama neophodan i trebao bi da se uradi. Da vidimo gdje smo, na čemu smo poslije svih ovih dešavnja. Sve ove procjene, koje su radili pojedini eksperti, su procjene. To nije pravo stanje.

ĐURĐEVIĆ
Nama je savršeno jasno da bi jedino provođenje novog popisa stanovništva pružilo pravu sliku broja i strukture stanovništva. Međutim, dok se isti ne provede, mi smo prinuđeni vršiti procjene broja stanovnika.

RFE
Da bi popis bio obavljen potrebni su zakoni i novac. Za sada BiH nema ni jedno ni drugo. Ono što je takođe potrebno, a ne postoji, je politička volja. Predstavnici vlasti, ili partije koje su ih izabrale, još uvijek značaj ovog posla posmatraju samo kroz stranačke interese.

BOŠNJOVIĆ
Nacionalne grupe se bore za druge političke ciljeve. Na ovaj problem i ne pomišljaju. Ni na kraj pameti im nije da je biološka supstanca naroda ugrožena. Stanovništvo je destruirano, velikim dijelom rastureno, daleko od svojih prebivališta, u kojima je živjelo i radilo. A i dalje neprekidno napušta zemlju, što sve stvara veliku nesigurnost u pogledu budućnosti. Krajnji rezultat svega toga je slabo biološko obnavljanje. Time se BiH, ustvari, polako svrstava u one zemlje koje su već ranije počele demografski da malaksavaju.

RFE
Svaka zemlja koja ima samostalnost i državnost mora znati koliko stanovnika ima. Sudeći prema planu rada Vijeća ministara, ali i drugih državnih organa, do kraja ove godine o popisu se neće ni razgovarati. Da bi se pripremio, potrebne su bar dvije godine. Tako se prebrojavanje odlaže do daljnjeg.

(RFE)


Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum